Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина погоджується на американські в’їздні процедури, але наполягатиме на їхньому скасуванні в майбутньому.


Василь Плоскіна Угорщина погоджується на американські в’їздні процедури, але наполягатиме на їхньому скасуванні в майбутньому.

Угорщина, 7 січня 2004 – Реакцію офіційних кіл Угорщини щодо нових правил в’їзду в США озвучив цими днями представник МЗСу. За його словами, Будапешт вдасться до серії дипломатичних заходів, аби полегшити угорським громадянам в‘їздні процедури до Америки.

Нові правила в’їзду до США, запроваджені на початку року, не викликали великого ентузіазму в Угорщині. І це зрозуміло, адже, на думку тутешніх дипломатів, Угорська Республіка останніми роками не раз доводила, що є серйозним політичним партнером Вашингтона. Особливо це було помітно в такій сфері, як боротьба проти міжнародного тероризму. Конкретно йдеться про надання дозволу на перетин повітряного простору Угорщини американськими військовими літаками (зокрема, воєнні операції в Афганістані й Іраку). Можна також згадати про використання американськими миротворцями військової бази в угорському місті Тасарі. Там же були організовані курси для навчання кількох тисяч іракських перекладачів і держслужбовців під егідою американців. Зрештою, Угорщина влітку минулого року в числі перших новоприйнятих союзників у НАТО вислала до Іраку власний військовий контингент з 300 осіб. Звісно, перелік спільних американо-угорських ініціатив можна продовжити.

Втім, у вівторок речник міністерства закордонних справ Угорщини дав зрозуміти, що офіційний Будапешт поважає право іншої держави запроваджувати жорсткіші візові процедури. І тому угорські громадяни обов’язково це врахують. Водночас угорська сторона на офіційному рівні спробує послабити в майбутньому ці правила, як це роблять деякі країни Європейського Союзу. Угорська дипломатія має на меті вийти зі списку країн, що мають візовий режим з Америкою, підкреслив прес-секретар МЗС Томаш Тоот. У понеділок стало відомо, що від новоприбулих пасажирів з інших держав, у тому числі й угорських громадян, дигітальним способом вже знімають відбитки пальців на КПП 115 американських аеродромів і 14 морських портах.

Цими днями угорські правоохоронці разом з працівниками акціонерної авіакомпанії “Малев” обговорюють інші американські рекомендації. Вони радяться, як доцільніше розмістити на міжконтинентальних повітряних лайнерах озброєних охоронців. Саме про це просять у своєму листі до колег з будапештського аеропорту американці, котрі, власне, й посилили безпеку польотів на своїх літаках після терактів США 11 вересня 2001 року. Підрозділ з питань боротьби проти терористів на повітряних суднах проти цього не заперечує. Питання лише в тому, скільки це коштуватиме, адже такі витрати раніше не були передбачені столичною поліцією. Правоохоронці хочуть, щоб оплату проїзду, харчування і проживання в готелі озброєних охоронців взяла на себе авіакомпанія “Малев”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG