Доступність посилання

ТОП новини

Реформа системи медичного забезпечення в Німеччині.


Надія Кандиба Реформа системи медичного забезпечення в Німеччині.

Німеччина, 8 січня 2004 - У новому році німцям доводиться звикати до цілої низки нововведень, пов’язаних з реформуванням системи медичного забезпечення. Найбільше дискусій розгорнулося навколо грошових зборів, які під час візиту до лікаря стягуються з пацієнтів, застрахованих у державних касах медичного страхування.

Перш ніж потрапити на прийом до лікаря або навіть тільки виписати рецепт пацієнтам у Німеччині тепер треба заплатити десять євро. Така сума стягується раз у квартал з усіх, хто користується послугами державних кас медичного страхування. Розпрощатися з десятьма євро доведеться й тому, хто був змушений викликати швидку допомогу. Міністр охорони здоров’я Німеччини Улла Шмідт пояснила:

“Більшість знає, що ми повинні щось робити для того, щоб забезпечити фінансування нашої системи медичного забезпечення, підвищити її якість і водночас уникнути подальшого зростання розмірів страхових внесків”, - сказал Улла Шмідт. Справа в тому, що через безробіття та демографічне старіння в Німеччині зменшилася кількість людей, які можуть робити повноцінні внески до кас медичного страхування, деякі з них навіть опинилися на межі банкрутства. Міністр охорони здоров’я Німеччини Улла Шмідт розраховує, що тепер завдяки реформі системи медичного забезпечення вдасться заощадити близько десяти мільярдів євро. Під час перших робочих днів у новому році хаосу в лікарських практиках не було, хоча медичному персоналу тепер доводиться виконувати також функції касирів. Всі пацієнти слухняно платили десять євро, але робили це без особливого задовлення.

“Раніше нам доводилося платити тільки за люкс, а тепер також за найнеобхідніші речі. На мою думку, це несправедливо”, - поскаржилася одна з пенсіонерок після візиту до лікаря. Водночас, незважаючи на такі настрої, 87 % німців не планують заощаджувати на здоров’ї і зменшувати кількість своїх візитів до лікаря. Такими є результати опитування, проведеного соціологічним інститутом “Forsa”. Поки пацієнти звикають до нової системи розрахунків з лікарями, не стала гаяти часу роздрібна торгівля. Аби привернути до себе увагу клієнтів, магазини в західнонімецькому містечку Гревенбрюк вирішили оплачувати своїм клієнтам десятиєвровий збір за візит до лікаря. Передумова: клієнт має на певну суму зробити закупи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG