Доступність посилання

ТОП новини

Українські прикордонники не пускають в Україну сім''ї чеченських біженців.


Сергій Кисельов Українські прикордонники не пускають в Україну сім''ї чеченських біженців.

Київ, 12 січня 2004 - Чеченське інформаційне агентство «Кавказ-Центр» повідомило, що на прикордонному пункті «Червона могила» українські прикордонники 1 січня висадили з поїзда Баку-Київ кілька чеченських родин - біженців із малолітніми дітьми, загалом 21 особу. І змусили ці сім’ї, на яких в Україні чекали родичі, повернутися до Росії.

Це трапилося, незважаючи на те, що, як стверджує агентство "Кавказ-Центр", чеченські біженці прямували до Києва на цілком законних підставах, із чинними російськими паспортами та залізничними квитками.

І це, за даними «Кавказ-Центру», вже не перший подібний випадок.

У ті часи, коли російський поет Михайло Лермонтов написав рядки:"Б''є й трощить каміння Терек, Ввись здіймає вал. Злий чечен повзе на берег, Свій гострить кинджал"- людству ще не був відомий принцип, який є підмурком нинішнього демократичного суспільства. Ось він: я їду, куди захочу, але й до мене їде, хто захоче. Тим не менше, на запитання радіо "Свобода" про те, наскільки відповідає дійсності повідомлення про повернення до Росії кількох чеченських сімей, яких українські прикордонники зняли з поїзду Баку-Київ на станції "Красна могила", що на Луганщині, заступник начальника прес-центру Державної прикордонної служби України полковник Сергій Астахов зауважив:

"Ну, я думаю, що відповідає на всі сто відсотків. Але треба ще з''ясувати, чи дійсно це було в Красній могилі... Але справа в тому, що в минулому році в 16 разів більше ми стали затримувати саме чеченців при спробі незаконно перетнути західний український кордон. Їх було затримано понад 600 осіб. І в зв’язку з цим такі от більш жорстокі заходи до них застосовуються".

Я поцікавився: чи є окреме правило щодо в''їзду на територію України саме чеченців? І почув від полковника Астахова: "Вони, будучи громадянами Російської Федерації, маючи на руках паспорти Росії, на законних підставах в''їжджають в Україну. Мотивуючи це тим, що вони – до родичів, ну, просто як туристи. Як завгодно. А потім уже незаконно намагаються потрапити до Словаччини або Угорщини".

Але якщо чеченські біженці в''їжджають в Україну на законних підставах, тоді на яких підставах прикордонники завертають їх звідси?

"Ми проводимо співбесіди. І якщо прикордонник вважає, що та мета, яку заявляє громадянин, не відповідає дійсності (а я вам назвав ці статистичні дані), він має право приймати рішення, виходячи з обставин. Їм даються міграційні такі картки. Вони там мають вказати, куди конкретно їдуть і на якій підставі. Тобто, чи є у них запрошення, чи їх хтось зустрічає, і все таке. Як правило, вони це не роблять або це не відповідає дійсності... Їм потрібно лише в''їхати...", – заявив пан Астахов.

Тим не менше це правило, схоже, не поширюється на інших людей, які мають чинний російський паспорт. Скажімо, у москвичів, які сідають у російській столиці на поїзд до Києва, ніхто не вимагає на українському кордоні пред’являти запрошення чи надавати відомості про те, хто їх зустрічатиме на пероні. Отже, чи не порушують пильні українські прикордонники права людини, коли на свій розсуд вирішують, представників якої національності пускати в Україну, а якої – ні?

"Росію ми не можемо віднести до категорії країни ризику. Тому що це наша дружня сусідня країна. Але є регіон, який... ми можемо віднести до ризикованого для України. Тому от такі упереджувальні заходи застосовуються", -сказав заступник начальника прес-центруДержавної прикордонної служби України полковник Сергій Астахов.

Може, в Україні існують якісь перестороги щодо перетину українського кордону чеченськими біженцями на законодавчому рівні? Начальник управління в справах біженців Державного комітету в справах національностей та міграції України Володимир Боголюбов пояснив в інтерв’ю для радіо "Свобода", що Закон про біженців подібних обмежень не передбачає:

"Ми хочемо всім нашим міграційним органам звернути увагу, що в принципі кожен біженець повинен бути почутий. Розглядати справи, як то кажуть, ми беремо їх до розгляду і, власне, будемо придивлятися, що, не дай Бог, якщо він дійсно є біженець, щоб ми йому там відмовляли чи що. Це ж все-таки, знаєте, наш шлях побудови демократичної держави... Права людини і наша гуманність навіть до такого становища їхнього, ми враховуємо. Так що у нас нема ніяких пересторог".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG