Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Іран. Грузія.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Іран. Грузія.

Прага, 13 січня 2004 – Західні оглядачі коментують підготовку до парламентських[ виборів в Ірані, де ісламські клерикали докладають усіх зусиль, щоб зберегти владу у своїх руках. Західна преса продовжує також коментувати розвиток подій у Грузії після перемоги у президентських виборах лідера опозиції Саакашвілі.

Із результатами наступних парламентських виборів в Ірані оглядачі пов’язують не лише майбутнє і стосунки цієї країни із Заходом, а й стабільність у регіоні Близького сходу. Газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті із цього приводу стверджує, що іранські релігійні лідери намагаються поставити вибори під їхній цілковитий контроль. Нинішній іранський парламент переважно є в руках ісламських клерикалів. 80 % з них претендують на наступний термін. Під різними приводами організатори виборів дискваліфікують тисячі незалежних кандидатів, у тому числі відомих реформаторів, щоб навіть не дати їм передвиборчих трибун і таким чином усунути політичну конкуренцію.

Іранські реформатори на чолі із президентом Хатамі, хоча досі, як вважає газета, не домоглися особливих успіхів, нині зазнають особливо гострих нападок з боку ісламського істеблішменту за їхні домагання демократичних змін, зокрема припинення тортур, обмеження політичних переслідувань і розширення свободи преси.

Хоча ісламські консерватори не користуються жодною підтримкою з боку Заходу, вони сподіваються, на думку газети, що поступки Вашингтонові в обмеженні ядерної програми і підтримка боротьби з міжнародним тероризмом запевнить їм збереження влади і Сполучені Штати обмежать свої вимоги дальших демократичних змін і реформ. «Нью-Йорк таймс» закликає адміністрацію США спростувати ці цинічні очікування іранських мулл.

Із дальших відгуків на президентські вибори у Грузії наведемо редакційну статтю в газеті «Уолл стріт джорнел», яка висловлює оптимізм у зв’язку з перемогою лідера опозиції Саакашвілі. Політична нестабільність і вбогість населення, на думку газети, змусять молодого президента піти на серйозні реформи. Однак, як підкреслює «Уолл стріт джорнел», успішність починань нового керівництва залежатиме від успіхів у боротьбі з корупцією і в заохоченні розвитку підприємництва, яке мало би привабити іноземні інвестиції. Інша проблема, яка стоїть перед новим грузинським керівництвом, за словами газети, це стосунки з Росією. Саакашвілі заявляє, що він виступає за добрі відносини з Москвою з розширенням контактів з НАТО і європейськими інституціями. За цих умов, як підкреслює на закінчення газета «Уолл стріт джорнел», Захід повинен надати новому грузинському керівництву якнайширшу політичну й економічну підтримку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG