Доступність посилання

ТОП новини

«Amnesty International» критикує Європейський Союз за порушення прав людини.


Петро Кагуй «Amnesty International» критикує Європейський Союз за порушення прав людини.

Прага, 13 січня 2004 року - У Європейському Союзі позитивну оцінку в ділянці дотримання прав людини заслуговують лише дві з 15 нинішніх членів ЄС. Це Люксембург і Нідерланди.

Такий висновок зроблений у новому звіті правозахисної організації «Amnesty International», оприлюдненому 12 січня.

«Amnesty International» звинувачує у серйозних порушеннях прав людини Великобританію. Це стосується, перш за все, жорсткої боротьби з незаконною імміграцією, що провадиться, за визначенням правозахисників, під прикриттям «війни з тероризмом» після терактів 11 вересня 2001 року в Сполучених Штатах.

«Amnesty International» критикує загалом нову стратегію безпеки ЄС, яка включає такі питання, як тероризм і зброю масового знищення. Ця стратегія, мовиться у звіті, була вироблена в період розпалу протиріч довкола Іраку і основну увагу в ній зосереджено на військових аспектах кризи, а не на її причинах.

Однак у доповіді йдеться і про конкретні порушення. Зокрема, згадана депортацію чеченців із Німеччини до Росії, жорстоке поводження іспанських правоохоронних органів із підозрюваними терористами-басками. Критики зазнала і грецька поліція, у звіті наведені свідчення громадянина Греції, який стверджує, що до нього поліцейські застосували електрошок за порушення правил дорожнього руху.

На вчорашній прес-конференції у Дубліні директор брюссельського відділення «Amnesty International» Дік Оостінґ заявив, що «механізми дотримання прав людини в ЄС перестають працювати». І для Євросоюзу недостатньо просто пропагувати дотримання прав людини за межами союзу. «Європа спершу повинна глянути на себе. Бо в іншому випадку, ситуацію довкола дотримання прав людини у Євросоюзі ставитимуть під сумнів у міжнародних стосунках», - наголосив Дік Оостінґ .

А у самій доповіді «Amnesty International» зазначено, що Європейський Союз мав би перейти від слів до діла і більше робити для дотримання основних прав людини в інших країнах, за межами ЄС, перш за все у Росії та Китаї».

Окремий акцент зроблений на розширенні Європейського Союзу, до якого через кілька місяців увійде низка колишніх комуністичних країн Східної Європи. Це змушує ЄС приділити чималу увагу юридичним системам, правоохоронним структурам цих країн, щоб вони діяли справедливо і об''єктивно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG