Доступність посилання

ТОП новини

Прощавай “Made in Germany”?


Надія Кандиба Прощавай “Made in Germany”?

Німеччина, 14 січня 2004 - Торговельна марка “Made in Germany“ – “Виготовлено в Німеччині” – відома в усьому світі і вже давно перетворилася на символ високої якості. Цілком імовірно, що незабаром з вимоги Комісії ЄС німцям доведеться розпрощатися з такою позначкою на своїй продукції, замінивши її на “Made in the EU“ – “Виготовлено в ЄС”. Чимало німецьких підприємців та політиків у зв”язку з цим забили на сполох.

Наміри Європейської комісії скасувати напис “Made in Germany“ викликали негативну реакцію з боку німецького уряду. Офіційний представник берлінського кабінету міністрів Бела Анда заявив, що такі плани є неприйнятними для Німеччини. Не менш різкою була реакція і представників економіки. Президент Федерального об”єднання німецької промисловості Міхаель Роговські застеріг перед забороною вказувати на товарах на їхнє німецьке походження. “Ми пишаємося нашим знаком якості і відхиляємо запровадження обов”язкового для всіх напису, який би вказував тільки на європейське походження продукції”, - сказав він. Така негативна реакція на плани Брюсселя не в останню чергу пов”язана з тим, що чимало споживачів і надалі надають перевагу саме німецьким виробам.

“Для мене дуже важливо, щоб на товарі була позначка “Made in Germany”, оскільки це відразу говорить про німецьку якість”, - сказала одна з клієнток відділу жіночого одягу торговельного центру “Kaufhof“. Знак “Виготовлено в Німеччині” особливо цінять покупці та виробники автомобілів. Так, збут автомобілів “Porsche” німецького походження є на 20% вищим від збуту машин цієї самої марки, зібраних за кордоном. Як стверджують експерти, що займаються дослідженням ринку, за виготовлені в Німеччині машини споживачі готові навіть більше платити. Саме тому фірма “Porsche” й вирішила збудувати свій новий завод у Лейпцігу, а не в одній зі східноєвропейських країн. До речі, позначка “Made in Germany”, якою нині так пишаються німці, має англійське коріння. Британський закон про торговельні марки від 1887-го року зобов”язав імпортерів вказувати країну походження на всіх завезених до Великобританії товарах, щоб таким чином позначити “погану та дешеву” імпортну продукцію. Однак уже незабаром негативний “штамп” “Вигтовлено в Німеччині” перетворився на символ якості та надійності. Щоправда, нині чимало німецьких підприємців вважають, що в умовах глобалізації вказування на національне походження товару відіграватиме дедалі меншу роль, адже число німецьких фірм, які розміщують свої виробничі потужності за кордоном, постійно зростає. До таких компаній належить і виробник друкарського устаткування “Druckmaschinen AG”. Штаб-квартиру цієї компанії розташовано в німецькому місті Гайдельберг, але свої заводи вона має вже в 20 країнах світу.

“Зараз спостерігається тенденція вказувати на продукції не країну її випуску, а самого виробника”, - зазначив Бернгард Шрайер, голова правління компанії “Druckmaschinen AG”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG