Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про кадрові зміни в українському уряді.


Петро Кагуй Російська преса про кадрові зміни в українському уряді.

Прага, 13 січня 2004 - Московська преса досить активно взялася коментувати кадрові зміни в уряді, проведені президентом України Леонідом Кучмою у понеділок. Він призначив відразу трьох нових міністрів економічного блоку: економіки і європейської інтеграції, промислової політики і аграрної політики.

«Леонід Кучма тасує кадри», «Дніпропетровсько-донецька операція», «На Україні клонують «світлий образ Ющенка» - це слова із заголовків статей у російських газетах.

«Кадрові перестановки в українському уряді свідчать не лише про те, що Леонід Кучма просто зміцнює кабінет міністрів своїми земляками. У Києві вже давно тривають розмови про підготовку зміни прем’єра, - пише у вівторок газета «Коммерсантъ», зауважуючи, що новим главою уряду може стати нинішній губернатор Дніпропетровської області Володимир Яцуба.

У статті мовиться, що ще у вересні «Коммерсанту» було відомо зі своїх джерел про заплановане призначення Миколи Деркача міністром. Нині він очолив міністерство економіки і європейської інтеграції. І його завдання, фактично, «провести своєрідний аудит (перевірку) уряду Януковича».

Лише затяжна парламентська криза рятує прем’єр-міністра Віктора Януковича, продовжує російський оглядач. Президент України не бажає водночас отримати ще й урядову кризу. Але це не скасовує те, що в рік президентських виборів Леонід Кучма хоче мати на чолі уряду більш лояльну, якщо не віддану особу. Тим більше, що Кучма сам, схоже, ще не визначився щодо своєї участі у виборчій кампанії», - зазначає газета «Коммерсантъ».

Окрім Миколи Деркача, який свого часу очолював Дніпропетровську обласну державну адміністрацію, представником дніпропетровського клану вважають також і новопризначеного міністра промислової політики Олександра Неустроєва. Досі він очолював Нікопольський південнотрубний завод, контрольований зятем українського президента Віктором Пінчуком. І лише призначеного міністром сільського господарства Віктора Слауту вважають висуванцем донецького клану», - пише «Коммерсантъ».

А вже інша московська газета «Время новостей» нагадує про дотеперішнього міністра економіки і європейської інтеграції 35-річного Валерія Хорошковського.

«Відхід Хорошковського деякі експерти пов’язують зі зміною політичних пріоритетів офіційного Києва із прозахідних на проросійські. Екс-міністр економіки закликав відмовитися від вступу до Єдиного економічного простору, де домінує Росія. З відставкою Хорошковського посилились позиції віце-прем’єра Миколи Азарова, який є прихильником економічного зближення з Росією», - пише газета «Время новостей».

А ще один московський щоденник «Независимая газета» зауважує, що на думку українських опозиційних політиків, відставку Хорошковського ініціював зять президента України Віктор Пінчук. Щоб на майбутніх президентських виборах висунути кандидатуру цього молодого енергійного прозахідного політика як альтернативу основному опозиціонеру Віктору Ющенку. Мета такого плану - розколоти електорат Ющенка. І такий можливий розвиток подій заслуговує на особливу увагу, зазначає «Независимая газета».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG