Доступність посилання

ТОП новини

Польські підприємці за використання знаку “Made in UE”.


Володимир Павлів Польські підприємці за використання знаку “Made in UE”.

Варшава, 15 січня 2004 - Більшість польських підприємців прихильно поставилися до пропозиції Європейської Комісії, щоб після розширення Європейського Союзу продукція усіх країн-членів Союзу мала одне й те ж позначення: “Made in UE”, тобто, виготовлене в ЄС. Частина польських підприємців вважає, що це допомогло б їм позбутися старого штампу “Made in Poland”, що часто означало товари низької якості.

Керівник Інституту Польської Марки Мирослав Боруц на сторінках газети “Жечпосполіта” в четвер висловив думку, що посилання на Європу було б корисним для польських фірм. Але разом з тим не вірить, щоб на усіх продуктах вдалося місцеву марку замінити універсально європейською. Зокрема, коли мова йде про такі знані в усьому світі товари, як, наприклад, французькі вина чи ірландське пиво. Однак, ті вироби, якість яких не залежить від місця виробництва, наприклад, одяг чи автомобілі, спокійно можуть бути ознаковані, як товар загальноєвропейський.

Тому найбільш прихильно до цієї пропозиції поставилися польські виробники одягу, меблів чи парфюмерії. Вони вважають, що позначка “виготовлено у ЄС” допомогла б їм краще продавати свої товари не стільки на заході, скільки на сході. Адже за східним кордоном Польщі саме ці товари із польською позначкою асоціюються з підробками, що їх масово продають на польських базарах, зокрема на найбільш знаному ярмарку “Європа”, який функціонує на варшавському стадіоні 10-ліття ПНР. Щоправда, зміна марки, кажуть польські виробники, матиме сенс лише тоді, коли вона буде обов’язковою для всіх, бо наприклад, в даний момент значна частина підробок фірмових речей, що продаються у Польщі, вже має позначку “Made in Europe”, тобто, “Зроблено в Європі”. Виробники польських меблів підкреслюють також, що спільне ознакування з європейськими виробниками допомогло б їм подолати певну конкуренційну нерівність, коли польські товари доброї якості сприймаються на заході гірше тільки через недовіру до країни їх виробництва.

Натомість польські виробники екологічного харчування не висловлюють захоплення пропозицією Європейської Комісії. Вони побоюються, що запровадження спільного позначення товарів в межах ЄС наразить їх на додаткові затрати. Члени Польського об’єднання екологічного сільського господарства теж підходять до такої ідеї скептично і нагадують, що попередня пропозиція однакового позначення екологічно чистої продукції, яку виробляли фірми в різних країнах ЄС, не вдалася, бо для споживача позначка “європейський стандарт” ні про що не говорила. Саме тому представники Європейської Комісії застерегли, що це тільки пропозиція, а перед її ухваленням ще будуть братися до уваги думки як виробників, так і споживачів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG