Доступність посилання

ТОП новини

Українська опозиція хоче дізнатися, на які гроші Леонід Кучма відпочиває у Німеччині.


Мар’яна Драч Українська опозиція хоче дізнатися, на які гроші Леонід Кучма відпочиває у Німеччині.

Прага, 9 січня 2003 року.

Мар’яна Драч

Представники опозиції намагаються дізнатися, на які кошти Президент Леонід Кучма відпочиває закордоном. Голова Комітету ВР з питань свободи слова Микола Томенко підготував депутатський запит на адресу керівника Державного управління справами.

За даними Інтернет-видання “Українська правда” Леонід Кучма відпочиває у п’ятизірковому готелі неподалік від німецького міста Баден-Бадена. Вартість номера в ньому 650-1140 євро за добу.

Микола Томенко пояснить нам сам причину своєї стурбованості.

Микола Томенко

Йдеться про те, що останнім часом виникла парадоксальна ситуація, коли ми, як громадяни України, не лише народні депутати, не знаємо, хто і у який спосіб фінансує діяльність Президента України. І це вже не один випадок, коли я звертався з приводу політичної реклами, випуску книжок і таке інше.

Чому я про це кажу, бо чітко в нас закон “Про Президента України” передбачає, що Президент діє виключно за кошти бюджету, отже народні кошти. З іншого боку, це нам дає можливість контролювати ці кошти.

І от в січні аналіз пов’язує, що вже на діяльність Президента, його поштівки “З Новим роком”, політичну рекламу, і зокрема, поїздку на околицю Баден-Бадена, в один із найдорожчих готелів, і відпочинок, і лікування з великою свитою. Це фактично десь витрата ледь не третини його бюджетних коштів на всю діяльність.

Це викликає стурбованість, і я хотів би почути від керівників Державного управління справами Президента, як фінансується, хто фінансує, в яких межах. Тому що може виникнути ситуація, що в останні півроку Президент буде жити на благодійні внески і меценатську допомогу, оскільки в бюджеті вже коштів на його діяльність немає.

Мар’яна Драч

А Ви не припускаєте, що президент поїхав відпочивати до Німеччини не за рахунок бюджету, а наприклад, він отримав певну суму грошей за свою книгу “Україна – не Росія”? І коли, наприклад, Єльцина запитували, на що живе його родина, то він казав, що він живе на гонорари. Можливо, Кучма теж поїхав до Німеччини не на гроші народу українського, а на свої гонорари. Ви такого не припускаєте?

Микола Томенко

Теоретично це може бути, але водночас, я хочу сказати, що я робив запити з приводу того, хто фінансував, в який спосіб видавалася книжка “Україна – не Росія”. Мене відправили до російських видавців. Я туди написав, але відповіді не отримав. І я знаю декларацію про доходи Леоніда Кучми за минулий рік, мається на увазі за 2002 рік, де задекларована дуже мала сума.

Мар’яна Драч

А Ви взагалі проти того, що Президент відпочиває закордоном? Як Ви до цього ставитесь?

Микола Томенко

Звичайно, я критично ставлюсь, тому що я дуже добре знаю, що в Президента є офіційно порядку десяти резиденцій і відпочинкових будинків. І прекрасна резиденція в Гуті, де Карпати, свіже повітря і вони, до речі, щоденно, щогодинно утримуються за бюджетний кошт.

Мар’яна Драч

Але, можливо, Президента України запросили його друзі в Німеччині? І наприклад, уявімо собі таку ситуацію, що, припустимо, Віктор Ющенко стане Президентом України і за який час йому також буде потрібно, звичайно я бажаю йому лише найкращого здоров’я, але йому буде потрібно підлікуватися, наприклад, в Америці. Ви також будете критикувати таку поїздку до Америки, якщо його запросять?

Микола Томенко

Ну, взагалі, щоб ми всі, незалежно від Кучми чи Ющенка, вийшли на ту ситуацію, коли... Політики повинні розуміти, особливо президенти країни, що такі резонансні речі, треба інформувати про них. І коли ми, наприклад, дізнаємося про те, що замовлені всі ті номери на Ігоря Бакая, то чогось у нас виникає вже підозра, що, очевидно, мова йде про бюджетні кошти. І тому, як тільки Президент або голова Держуправління справами проінформує, наприклад, хто заплатив? Німецькі благодійники. То це знімає питання. Але насправді питання існує тому, що от сьогодні кожен громадянин знову отримав поштову відкритку.

Мар’яна Драч

Миколо, а Ви відпочивали закордоном, вже будучи депутатом?

Микола Томенко

Як депутат, так, відпочивав. Відпочивав, але ситуація виглядає так, що я, якщо взяти попередні роки моєї діяльності, в кілька разів багатший від Президента і прем’єр-міністра України, якщо виходити з декларації. Я, наприклад, отримую кошти за гонорари і за консультації і їх декларую, на відміну від прем’єр-міністра, Генерального прокурора чи Президента, тому я можу дозволити собі на 500 чи 700 доларів побути в Польщі чи там у Словаччині. Звичайно, я не претендую на такі готелі, як у Баден-Бадені - я не витягую фінансово, але в даному випадку я спокійніше себе почуваю, бо я люблю декларувати те, що заробляю.

Мар’яна Драч

Дуже дякую вам за коментар. І я сподіваюся, що всі наші слухачі матимуть достойний відпочинок і зможуть колись відпочивати не гірше, а, може, й краще ніж Президент України і Ви, пане Миколо.

Нагадаю, що це був голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

“Українська свобода” – послухав сам, розкажи сусідам!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG