Доступність посилання

ТОП новини

Німецький експерт не очікує змін в урядовій політиці.


Надія Кандиба Німецький експерт не очікує змін в урядовій політиці.

Німеччина, 15 січня 2004 - Представник групи німецьких консультантів у Києві Ларс Гандріх не очікує кардинальних змін в урядовій політиці після останніх кадрових перестановок у Кабінеті міністрів. Він сумнівається, що три нових міністри матимуть достатньо можливостей для ухвалення власних політичних рішень.

Німецькі оглядачі звертають увагу на те, що відставка міністра економіки Валерія Хорошковського продемонструвала розкол в урядовому таборі. Таким кроком цей політик, з одного боку, продемонстрував незгоду з курсом на зближення з Росією, з іншого – висловив невдоволення статусом, який має в українському уряді Міністерство економіки: це міністерство не може ефективно працювати, оскільки воно фактично підпорядковане Міністерству фінансів. Говорить Ларс Гандріх:

“Тут слід зазначити, що це результат зосередження в одних руках повноважень міністра фінансів та віце-прем’єра з питань економіки. Внаслідок такого поєднання в уряді виникають тертя та непорозуміння. До речі, з такими проблемами зустрілися також інші країни, де повноваження між членами кабінету міністрів ділилися за подібною схемою”, - сказав Ларс Гандріх. На думку німецького експерта, своєю відставкою Хорошковський продемонстрував також власні політичні амбіції. Ларс Гандріх висловив переконання, що ім’я цієї людини ще лунатиме в українській політиці. Що стосується відставки міністра сільського господарства Сергія Рижука, то його звільнення, сказав далі представник групи німецьких експертів, безперечно пов’язане з кризою в аграрному секторі, яка торік розпочалася з поганого врожаю, викликаного несприятливими погодними умовами. “Оголошуючи адміністративні заходи з боку держави, Рижук загальмував стабілізацію зернового ринку”, - прокоментував Ларс Гандріх. Торкнувшись питання про зміну керівництва в Міністерстві промислової політики, експерт нагадав, що німецькі консультанти завжди взагалі виступали проти такої структури в Україні:

“На мою думку, дуже важко сказати, для чого існує міністерство, яке опікується окремими галузями, такими як оборонна промисловість, судно- та літакобудування. Всі ці галузі за винятком оборонної промисловості перебувають у скрутному становищі. Слід було б нарешті визнати, що промислова політика тут не спрацьовує”, - сказав Ларс Гандріх.

Представник групи німецьких консультантів не став характеризувати новопризначених міністрів, оскільки про цих політиків мало що відомо. Він лише зазначив, що три нових міністри так чи інакше не матимуть можливостей для ухвалення власних політичних рішень. З огляду на майбутні президентські вибори Ларс Гандріх висловив переконання, що цього року не слід очікувати якихось радикальних змін урядової політики.

“Досі не зрозуміло, хто від так званого центристського табору стане кандидатом на посаду Президента. Я особисто не думаю, що Кучма знову претендуватиме на президентське крісло. Розкручену дискусію про те, що він може висунути свою кандидатуру на третій президентський термін, слід розглядати швидше, як погрозу з його сторони. Таким чином він сподівається прискорити хід політичної реформи”, - вважає Ларс Гандріх.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG