Доступність посилання

ТОП новини

США готові фінансувати виведення російських військових баз з території Грузії.


Мирослава Гонгадзе США готові фінансувати виведення російських військових баз з території Грузії.

Вашингтон, 14 січня 2004 - Сполучені Штати намагаються допомогти Грузії вирішити проблему з російськими військовими базами на її території. Офіційні особи адміністрації США заявляють, що готові профінансувати виведення з грузинської території російських військ.

У вівторок заступник державного секретаря США Лін Паску, перебуваючи в Тбілісі заявив, шо Сполучені Штати готові допомогти Грузії вивести її з економічної кризи. Але для цієї кавказької республіки економічна нестабільність, корупція та внутрішньотериторіальні суперечки - це лише частина проблем, подолати які зобов’язалось нове керівництво держави. Не менш важливою проблемою, яка може коштувати Грузії її територіальної незалежності, залишається перебування на її території російських війск. Офіційний Вашингтон і далі заявляє, що Росія повинна виконати свої зобов’язання і вивести війська з території республіки. Зокрема, у своїй останній заяві заступник державного секретаря США Лін Паску зазначив: “Ми чітко заявили і повторюємо, що угода між країнами-членами Організації безпеки і співробітництва у Європі про те, що вони не будуть розташовувати військові бази на територіях, куди їх не запрошують і не потребують, повинна бути виконана. І, як я пам’ятаю, міністр оборони Доналд Рамсфелд згадав про те, що Росія взяла зобов’язання в Стамбулі у 1999 році, на сесії ОБСЄ, що вони виведуть свої війська”.

Офіційний Тбілісі переконаний, що Росія повинна ліквідувати свої військові бази на території Грузіїї за три роки. Офіційна ж Москва заявляє, що потребує для виведення військ 11 років. Виступаючи сьогодні у Красноярську перед військовим керівництвом регіону міністр оборони Росії Сергій Іванов сказав, що вирішити цю проблему можна лише дипломатичним шляхом: “Всі прекрасно розуміють, і я це підтвердив: виведення наших баз з Грузії, як це було з Німеччини , не буде в такій формі, коли ми солдатів, офіцерів, зброю звалювали у чистому полі і називали це виведенням, це не виведення,” - заявив міністр оборони Росії і додав: “Нам треба облаштувати нові військові містечка. А головне полягає у тому, що міністерство фінансів Російської Федерації буде планувати витрати на це лише після того, коли буде підписаний міждержавний договір між Росією та Грузією. На разі такого міждержавного договору не існує”.

У що виллється перепалка між двома наддержавами через маленьку Грузію поки невідомо, але Сполучені Штати вже заявили, що готові профінансувати виведення російських військ з території цієї кавказької республіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG