Доступність посилання

ТОП новини

З Нового Року життя пересічного угорця подорожчало в середньому на 20%.


Василь Плоскіна З Нового Року життя пересічного угорця подорожчало в середньому на 20%.

Угорщина, 19 січня 2004 - В січні угорці звикають до нових цін. Так званий споживчий кошик разом з комунальними послугами обійдеться простим громадянам Угорщини на 20-25% дорожче, ніж торік. До певної міри дорожчими стануть продовольчі тури в сусідній державі і для туристів з України.

За кілька днів угорці почнуть отримувати від своїх комунальних підприємств місячні рахунки. В них уже закладені нові ціни за ґаз, воду, світло, опалення тощо. Січневі тарифи будуть вищими від торішніх на 15 %. Тим часом подорожчання вже торкнулося майже всього набору споживчих товарів, у тому числі й харчових продуктів, оскільки в ціні на них скалькульований більший податок на додану вартість.

За статистикою, угорці нині з кожних 100 форинтів принаймні 20 витрачають на харчі. Така сама пропорція складається і щодо комунальних платежів. 12,1 форинта доведеться платити за проїзд у громадському транспорті. Отож, більше ніж півсотні форинтів, вважайте, вже пішли з гаманця угорця лише на це.

Люди зі статками, можливо, й не помітять таких змін. Але тим, хто отримує у середньому 650-700 доларів на місяць (і це вважається непоганою зарплатою), не до жартів. Адже після підвищення цін на проїздні квитки, главі невеликої родини з чотирьох осіб доведеться витратити одну місячну зарплату лише на те, щоб його домочадці могли їздити упродовж одного року в громадському транспорті. Звісно, така у лапках перспектива тішить далеко не всіх. Не треба бути провидцем, аби передбачити, що “зайців” цього року в автобусах, трамваях і метро буде набагато більше, ніж контролерів.

Продуктові ціни найбільше підскочили чомусь на мінеральні води й алкогольні напої: з 12 до 25% податку на додану вартість. Але не менше “кусаються” вони й при купівлі хліба, масел, круп, м’яса, овочів та фруктів. Найбільше тішить те, що вартість культурних розваг залишилася на минулому рівні. Угорці витрачають на це приблизно 16 форинтів зі 100. Зменшилась ставка НДВ на книги ( з 12% до 5 %). Але податківці доберуть своє на ліках. Певні види пігулок і мікстур подорожчали на 5-8% ( і це, не забуваймо, за державної підтримки). Там, де таких субвенцій нема, ціни в аптеках злетіли на всі 30% а то й 40%. Тому українцям, які не без проблем і стояння в чергах за безкоштовною візою до Угорщини потрапили сюди, доведеться також доплачувати за угорські товари й майже всі види послуг. А ще ж у травні Угорщина входить до складу Євросоюзу. Наскільки тоді подорожчає життя угорців, наразі ніхто не береться сказати без того, щоб не отримати критичні закиди на свою адресу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG