Доступність посилання

ТОП новини

Найбільший фінансовий скандал в ЄС.


Славко Волинський Найбільший фінансовий скандал в ЄС.

Брюссель, 20 січня 2004 - Сьогодні під час сесії міністрів фінансів і міністрів економіки Європейського Союзу Європейська комісія закликала міністра фінансів Італії Джуліо Тремонті персонально розробити заходи для виведення з глибокої кризи компанії з виготовлення молочних виробів “Пармалат”. Компанія опинилась на межі банкрутства у зв’язку з численними шахрайськими діями її керівництва. Під час нинішньої сесії міністри також обговорили питання кадрових змін в Центральному європейському банку, Банку реконструкції і розвитку, можливості створення нових робочих місць, і представили проект щодо стабілізації євро стосовно долара.

Італійська мультинаціональна компанія “Пармалат”, штаб-квартира якої знаходиться в місті Пармі є однією з найбільших промислових гігантів у галузі виготовлення молочних продуктів. Її філії розпорошені по цілому світі. Величезне підприємство розташоване в Сполучених Штатах Америки. На біржах Лондона, Роттердама і зокрема на нью-йоркській біржі акції компанії “Пармалату” користувались високим рейтингом. “Пармалат” налічує 36 тисяч співробітників. Їхня річна зарплата становила 7 мільярдів євро. Але торік деякі філії компанії “Пармалат” почали закриватись. Тому у контролюючих фінансових органів Єврокомісії виникли підозри щодо чесності комерційної діяльності “Пармалату”. Було проведено кілька перевірок незалежними аудиторськими компаніями, але вони не змогли виявити фінансових порушень. Проте в другій половині минулого року група фінансових експертів з ЄС і США спробували глибше покопатися у справах “Пармалату”. Їхня робота викликала грандіозний скандал. З бюджету компанії зникло 8 мільярдів євро, які згодом опинилися на приватних рахунках в офшорних зонах директора компанії Калісто Танзі та його деяких його компаньйонів. Невдовзі Калісто Танзі було арештовано. Його підозрюють у фінансових шахрайствах і привласненні коштів компанії.

Один європейський дипломат, який побажав бути неназваним, сказав що скандал, який пов’язаний з компанією “Пармалат”, є одним з найбільших фінансових скандалів в історії Європи.

Під час прес-конференції журналісти дивувались, як міг вибухнути в Італії такий грандіозний скандал, якщо саме там набільш жорсткі закони комерційної діяльності. На це Комісар ЄС Фріц Болкенштайн відповів: “Правила завжди можна обійти, і якщо хтось хоче це зробити, то ми не можемо цьому запобігти. І як я вже говорив, насамперед ми повинні дуже детально проаналізувати,що трапилось. Тому що такий аналіз іще не завершений, ми не повині занадто бурхливо реагувати, але й не повинні також думати, що нічого надзвичайного не трапилось і таких випадків більше не буде. На кримінальну поведінку людей ми вплинути не можемо”.

Аби в майбутньому такого не траплялося, сказав Фріц Болкенштайн, комісія розробляє спеціальний план дій боротьби з фінансовим шахрайством.

Інший комісар ЄС у справах економіки Педро Солбес, відповідаючи, чи можливо знайти спосіб звернути кошти інвесторам компанії “Пармалату”, тяжко зітхнувши, лаконічно відповів: “ Ми будемо намагатись щось зробити”. Така реакція Педро Солбеса, вважає чимало журналістів, не викликає особливого оптимізму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG