Доступність посилання

ТОП новини

Чи Північна Корея має ядерну зброю.


Михайло Мигалисько Чи Північна Корея має ядерну зброю?

Прага, 22 січня 2004 року.

Від 2002 року адміністрація США офіційно висловлює сильну підозру, що Північна Корея має щонайменше одну ядерну боєголовку або й більше. Офіційний Вашингтон намагається дипломатичним шляхом, за сприяння Китаю, Росії, Японії та Південної Кореї, переконати Пхеньян припинити програми ядерних озброєнь. Минулого місяця неофіційна американська делегація відвідала Північну Корею. З результатами цієї поїздки був ознайомлений комітет із закордонних відносин Сенату США.

Зіґфрід Геккер, колишній директор Лос-Аламської національної атомної лабораторії США сказав американським сенаторам, що після однотижневого перебування на деяких північнокорейських об’єктах, він дійшов висновку, що Пхеньян спроможний виготовити збройний плутоній. Американські експерти перебували в ядерному центрі в Йонбйоні, куди північно-корейське керівництво запросило їх, щоб продемонструвати свою спроможність виготовлення ядерної зброї. Після зустрічей з північнокорейськими військовими, експертами та дипломатами, Геккер сказав їм, що вони однак не довели, що мають технології виготовлення ядерної зброї:

«Ви мені не показали жодного устаткування. Я не зміг зустрітися ні з ким, хто довів би мені ваші спроможності виготовлення ядерної зброї».

Геккер наголосив, що американські експерти - члени неофіційної делегації, оглянувши ядерні об’єкти Пхеньяна, дійшли висновку, що Північна Корея має технічні спроможності виготовлення ядерних озброєнь.

Тим часом державний секретар США Колін Пауелл у середу заявив, що на його думку, Північна Корея відмовиться від ядерних програм:

«Ми бажаємо, щоб корейський півострів був без’ядерним і такої самої думки є наші сусіди й друзі в регіоні та сусіди Північної Кореї. І ми цього досягнемо».

Зі свого боку, у четвер, Могамед ель Барадей, генеральний директор МАГАТЕ - агентства ООН з питань атомної енергетики, висловив сподівання, що Північна Корея дозволить інспекторам ООН повернутися на її атомні об’єкти. Однак реалізація цього, великою мірою залежатиме від результатів шестисторонніх переговорів, які розпочалися минулого літа в Пекіні, за участі США, Росії, Китаю, Японії та Південної й Північної Кореї. Поки що не має окремих зрушень у цьому процесі, зазначив керівник МАГАТЕ й додав, що на його думку, ядерна програма Північної Кореї є найнебезпечнішою програмою розповсюдження технологій зброї масового знищення, з якою досі зустрічалося агентство ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG