Доступність посилання

ТОП новини

Президент Литви, проти якого в парламенті відбувається процес імпічменту, все ще виконує роботу, передбачену його виборчою програмою.


Альгімантас Літвінас Президент Литви, проти якого в парламенті відбувається процес імпічменту, все ще виконує роботу, передбачену його виборчою програмою.

Вільнюс, 22 січня 2004 – Президент Литви Паксас продовжує щовечірні зустрічі з виборцями в районах Литви, а процес імпічменту проти нього продовжує пояснювати народові, як результат змови проти нього сил, що програли президентські вибори рік тому. Під час поїздок Роландаса Паксаса по країні відбуваються мітинги і трапляються сутички між його прихильниками і тими, хто президента засуджує. В перебігу візиту в Каунасі в середу мерія практично бойкотувала президента, його привітали лише декілька осіб, які обіймають посади заступників відділів.

В парламенті продовжує роботу спеціальна комісія з розслідування обвинувачень президентові. Комісія має виробити висновок до 13 лютого. Раніше президента звинувачували у порушенні присяги і конституції за шістьма пунктами, тепер комісія поділила звинувачення на 11 пунктів.

За словами віцеголови парламенту Чесловаса Юршенаса, формально для проголошення імпічменту вистачило б навіть одного звинувачення, ствердженого конституційним судом: незаконне надання президентом громадянства підприємцю, своєму найщедрішому спонсорові Юрію Борисову. Але в принципі, вважає Юршенас, слід розглянути всю справу та встановити істину.

В залі засідань спеціальної комісії в Сеймі стоїть крісло для президента, проте Паксас , запрошений на її засідання ,не з’являється, а його інтереси захищає шість адвокатів, яких президент найняв у приватному порядку.

Хоча понад дві третини депутатів Сейму проголосували 18 грудня за початок процесу імпічменту президентові і значна більшість політиків уявляє майбутню політику в Литві без Роландаса Паксаса, він все ще певний, що цей намір не вдасться і що він виконує завдання, які ставив собі у своїй виборчій програмі.

“Мене народ обрав у Литві, щоб я виконав декотрі зобов’язання, які записані в моїй програмі, і я готовий їх виконати, ці зобов’язання. Чи обговорютиватимуть політики, як грюкнути дверима переді мною, чи не обговорюватимуть, все одно мої зобов’язання будуть виконані”, - заявив у четвер президент республіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG