Доступність посилання

ТОП новини

В Росії президентські вибори відбудуться вже через кілька місяців. Однак в цій країні зараз готуються не до президентських виборів 2004 року, а до президентських виборів 2008. Вже оголошено про створення громадської організації “Комітет 2008”.


Віталій Портников В Росії президентські вибори відбудуться вже через кілька місяців. Однак в цій країні зараз готуються не до президентських виборів 2004 року, а до президентських виборів 2008. Вже оголошено про створення громадської організації “Комітет 2008”.

Москва, 19 січня 2004 року.

Багато країн світу готуються цього року до виборів. Свого президента обиратиме Афганістан. Свої голоси віддадуть виборці найбільше населеної демократії світу - Індії та найбільшої мусульманської країни - Індонезії.

В Росії президентські вибори відбудуться вже через кілька місяців. Однак в цій країні зараз готуються не до президентських виборів 2004 року, а до президентських виборів 2008. Вже оголошено про створення громадської організації “Комітет 2008”.

Ця організація буде займатися не виборами Президента цього року, а виборами спадкоємця Володимира Путіна. І, як пояснює один із засновників цієї організації, лідер партії “Союз правих сил” Борис Нємцов, метою організації є зробити так, щоб новим Президентом Росії стала цивільна людина, а не спадкоємець, прізвище якого назве Володимир Путін.

Нагадаю, що і діючий президент Російської Федерації став керівником держави після того, як його назвав своїм спадкоємцем перший президент Росії Борис Єльцин, який, звісно, і подав у відставку на користь діючого російського президента. Серед ініціаторів створення комітету чимало відомих людей. Його очолив великий шахіст, гросмейстер Гарі Каспаров.

Серед тих, хто є в складі комітету, чимало відомих російських журналістів, які, можливо, втратили свої позиції у ЗМІ і на телебаченні, але зараз ще мають відомі прізвища, і найголовніше, мають авторитет, яким аж ніяк не можуть похвалитися ті, хто залишається сьогодні у російському політичному інформаційному ефірі.

Головною метою всіх цих людей, як вони підкреслюють, є зробити так, щоб вибори у 2008 році були дійсно демократичними, дійсно реалістичними. Однак, є і інша мета, вона мінімальна – зберегтися до 2008 року. Як можна зрозуміти із намірів членів “Комітету 2008” про те, що наступний термін президентства Володимира Путіна буде якимсь вирішальним для російської демократії, ніхто особливо не вірить.

І саме тому створена нова організація. Однак, як підкреслюють спостерігачі у російській столиці вже той факт, що зараз у 2004 році, провідні громадські діячі РФ навіть і не думають про підсумки виборів 2004 року, а думають саме про вибори 2008 року, вже свідчить про певний рівень російської демократії, так би мовити, про нинішній її стан.

Можна сказати, що і зараз для членів комітету є і інша важлива мета – зберегти діючу російську Конституцію. Адже, у разі, якщо в цій Конституції відбудуться зміни, може статися так, що спадкоємцем Володимира Путіна у 2008 році стане Володимир Путін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG