Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини” 1. Громадськість міста Красний Луч, що на Луганщині, протестує проти незаконного, на їхню думку, перебування під вартою міського голови. 2. Як військовий хірург Олександр Бугайов став жертвою корупції у Збройних Силах України? 3. Львівських художників намагаються позбавити приміщення.


Надія Шерстюк “Права людини” 1. Громадськість міста Красний Луч, що на Луганщині, протестує проти незаконного, на їхню думку, перебування під вартою міського голови. 2. Як військовий хірург Олександр Бугайов став жертвою корупції у Збройних Силах України? 3. Львівських художників намагаються позбавити приміщення.

Київ, 22 січня 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. Перед мікрофоном у київській студії Надія Шерстюк. Звукооператор Артем Мостовий.

Ми вітаємо вас, шановні слухачі, і пропонуємо послухати такі теми у цьому випуску:

- Громадськість міста Красний Луч, що на Луганщині, протестує проти незаконного, на їхню думку, перебування під вартою міського голови.

- Як військовий хірург Олександр Бугайов став жертвою корупції у Збройних Силах України?

- Львівських художників намагаються позбавити приміщення.

На Луганщині розпочалися акції протесту сім’ї мера міста Красного Луча Сергія Лук’яненка та активістів громадськості міста. Вони протестують проти незаконного, на їхню думку, утримання пана Лук’яненка під вартою. 20 січня пікетники розпочали голодування, вимагаючи негайного звільнення з-під арешту міського голови.

Нагадаємо, що Сергія Лук’яненка було затримано наприкінці листопада минулого року у Києві. Його звинувачують у несплаті податків. З подробицями – Василь Соколенко з Луганська.

Василь Соколенко

Виборці Красного Луча зібрали вже понад 4 тисяч підписів на підтримку міського голови Сергія Лук’яненка, якого, на їхню думку, незаконно утримують під вартою тільки за те, що він намагався протистояти мафіозним структурам, які буквально грабують місто.

На прес-конференції у Луганську голова Міської організації воїнів-афганців Павло Ковальчук з цього приводу заявив наступне:

Павло Ковальчук

Я звертався і до ВР, і до Кабінету Міністрів, і до Міністерства фінансів, і до Генеральної прокуратури з проханням розглянути, що у нашому місті мільйони доларів йдуть до тіньової економіки, а правоохоронні органи стали для них дахом. Лук’яненко перший міський голова, який почав вболівати за місто і порушив ці питання. В результаті правоохоронні органи, обласна адміністрація виступили проти нього. Суди теж зайняли позицію проти.

Василь Соколенко

Напередодні арешту С.Лук’яненка Київський науково-дослідний інститут судової експертизи Міністерства юстиції України зробив висновок про незаконність дій податкової адміністрації та правоохоронних органів. При цьому було з’ясовано, що документи про перевірку фінансової діяльності і сплати податків підприємством, яке до виборів очолював С.Лук’яненко, були сфабриковані. Це довели й вищі судові інстанції, але С.Лук’яненка було заарештовано і зараз його утримують в Луганському слідчому ізоляторі, не дивлячись на тяжкий стан.

До речі, ще у серпні минулого року С.Лук’яненко подав клопотання про відвід усіх суддів Луганської області від розгляду його справи. Ось як про це говорить адвокат Василь Несвід:

Василь Несвід

Мої 5 заяв про кримінальні злочини, які вчинені посадовими особами податкової адміністрації, прокурорами, суддями, в тому числі, виконуючим обов’язки голови Апеляційного суду з Луганської області Бесєдою, який листом розглянув моє клопотання, тобто не в основному законному порядку розглянув це, а листом.

Попередні рішення проти Лук’яненка були вчинені суддями різних рівнів: місцевих і Апеляційного суду Луганської області. Я просив, щоб була змінена підсудність по цій кримінальній справі у зв’язку з тим, що я заявив відвід суддям місцевих судів Луганської області, суддям Апеляційного суду Луганської області і судді Дебалюк. Просив, щоб моє клопотання було розглянуте Верховним Судом України. До Верховного Суду України в основному законному порядку моє клопотання з кримінальною справою не надходило.

Василь Соколенко

Окрім цього В.Несвід заявив, що хід слідства за справою С.Лук’яненка, а також судові слухання і його арешт – це “правове свавілля, яке, на жаль, може заторкнути кожного, якщо він виявиться неугодним владі”.

І повертаючись до акцій протесту, які відбулися у Красному Лучі і Луганську, слід зауважити, що їх проведенню активно перешкоджала міліція. 20 січня правоохоронці не випускали з Красного Луча автобуси з активістами міської громади, мотивуючи тим, що, мовляв, погана погода. А напередодні вони ходили по квартирах людей, які підтримують міського голову, і залякували, щоб вони не їхали до Луганська на пікетування.

Надія Шерстюк

Півроку тому радіо “Свобода” повідомляло про справу військового лікаря, хірурга Олександра Бугайова, який став жертвою корупції у Збройних Силах України. Військовий суд захистив честь і гідність лікаря, але тиск з боку керівництва на полковника Бугайова не припинився.

Далі продовжує наша київська кореспондентка Богдана Костюк.

Богдана Костюк

Нагадаю, що хірург Бугайов, який працював у військовому госпіталі № 412 у Чернігові, відмовився приймати “лівих” чи то ”платних” хворих, як того вимагав його керівник, командир військової частини А 3120, полковник медичної служби Вовк.

У результаті Олександр Бугайов отримав негативну характеристику і подав позов до суду “за образу честі та гідності”. За словами доктора Бугайова, завдяки активній громадській позиції Товариства українських офіцерів і засобів масової інформації, суд виніс рішення на його користь. “Але захист прав військового хірурга здійснений лише на папері,” - заявляє військовий правник Микола Селюк.

Микола Селюк

Рішенням суду іменем України він був поновлений на посаді начальника хірургічного відділення Чернігівського військового шпиталю, а накази і подання службової характеристики визнані незаконними з моменту їх підписання.

Посадові особи, які допустили порушення прав військового хірурга Бугайова безперечно повинні були притягнутими до відповідальності. Однак всі ті, хто видавав незаконні накази, складав подання, яке визнанні в судовому порядку незаконним, залишаються на військовій службі.

Вони на сьогоднішній день підготували інший спосіб переслідування цього хірурга. Вони подали в суд на цього офіцера саме за те, що і радіостанція “Свобода”, і “Голос України”, і телевізійний канал “СТБ” висвітлили проблему, яким чином порушення прав цього хірурга дійшло до судового розгляду, і подали в суд на цього офіцера про захист честі та гідності начальника військового шпиталю Чернігівського гарнізону, полковника Вовка. Саме того, який і склав атестацію незаконну, і який сприяв незаконному її затвердженню, і який сприяв тому, що на підставі цієї атестації був виданий наказ про зняття з посади і призначення з пониженням.

Богдана Костюк

А отже, епопея лікаря Бугайова триває, висвітлюючи проблеми чинного законодавства і стосунків у Збройних силах України.

Надія Шерстюк

І ще одна подібна історія з цієї ж самої рубрики, “Голоси скривджених”, яка трапилася вже у Харківській області.

340 сторінок кримінальної справи, шість судових засідань, 70 листів про захист, надісланих до різних установ і організацій – такий шлях пройшов Віктор Марголін із Зачепилівського району Харківської області, щоб довести безпідставність порушеної проти нього кримінальної справи.

Послухайте матеріал нашої харківської кореспондентки Вікторії Маренич.

Вікторія Маренич У 2001 році прокурор Зачепилівського районну Харківської області порушив кримінальну справу у відношенні пана Марголіна, заступника директора районного центру зайнятості. Підставою для таких дій прокурора стали два місцевих хлопці, що стояли на обліку у центрі зайнятості як безробітні. Один з них мав піти на навчання до автошколи, а вчитися пішов інший.

Чому так сталося? Справа в тому, що ці хлопці називалися однаково і були Дубінами Сергіями Миколайовичами. Прокурор в діях заступника директора районного центру зайнятості побачив посадовий підлог, і кримінальна справа була направлена на розгляд до місцевого суду.

Віктору Марголіну, який не підписував наказ на навчання, не сплачував державних коштів, було не зрозуміло, в чому полягають його кримінальні дії?

Віктор Марголін

Я звертався до прокурора, як папуга, 4 рази, але жодного разу він так і не відповів на моє запитання в судді: в чому ж полягають кримінальні мої дії?

Вікторія Маренич

А потім Віктор Наумович став особисто оббивати пороги районного суду з проханням провести нарешті судове засідання. Майже 2 місяці стояв біля входу до Зачепиліського райсуду, бо сподівався, що суд обов’язково розбереться з цим непорозумінням. Як виявилося, сподівався даремно.

Віктор Марголін

В суді голова суду почав захищати прокурора. То який же це суд, коли вже зарання суддя на стороні прокурора? Це ж не суд. Це ж судилище, яке відбувається дуже часто в Зачепилівському районі.

Вікторія Маренич

Без юридичної допомоги виплутатися з цієї ситуації Марголін вже не міг і звернувся до адвокатського об’єднання захисту прав людини. Адвокат пан Сімаков цю справу підсудного вивчив аж... за три години. Почалися нові суди різних інстанцій, і кримінальну справу за № 1173 було припинено. Проте оправдального вироку у залі суду не прозвучало. Хоча Марголін у своїх скаргах до вищих державних органів та судових інстанцій оскаржував застави порушення кримінальної справи.

Після скарг на дії прокурора Зачепилівського району Харківської області Генеральний прокурор призначив його на іншу посаду - прокурором Красноградського району Харківської області.

Надія Шерстюк

Уже восьмий місяць триває конфлікт між Львівською обласною спілкою художників та міською радою Львова. Річ у тім, що на приміщення салону-магазину “Художник”, що є у самісінькому центрі міста і належить спілці, претендує банк. Десятки тисяч підписів поставили львів’яни та гості міста з усіх куточків світу під вимогою припинити незаконні дії щодо магазину, який є візитівкою Львова.

Галина Терещук розповідає детальніше.

Галина Терещук

Ще у травні міське управління комунального майна подало позов до Господарського суду Львівської області на “Львівський обласний магазин-салон “Художник”, звинувативши останній у несплаті орендної плати за приміщення, а це 26 тисяч гривень. Міська влада вимагала розірвати угоду про оренду приміщення зі Спілкою художників України, яка є власником магазину-салону.

Але ще 1 січня 2003 року набрало чинності рішення сесії міської ради про реструктуризацію боргів “Львівського обласного магазину-салону “Художник”. Оскільки суд відхилив зустрічний позов Спілки художників щодо міськради, то апеляцію подали у Львівський обласний апеляційний суд.

Львівські художники переконані, що конфлікт виник через те, що приміщення “Художника” хочуть віддати експортно-імпортному банку України. Ця установа проводить у будинку ремонт і хоче стати власником усього приміщення.

У червні міські чиновники заявили, що будинок перебуває у “гостроаварійному стані та загрожує обвалом”. Голова Спілки художників Львівщини Олег Микита стверджує, що обстеження проведене на замовлення і його робили нефахівці.

Однак кількаразові намагання судовиконавців виселити магазин з будинку завершились невдачею. Адже на такі акції збирались відомі митці.

Юрист Михайло Дручек в інтерв’ю радіо “Свобода” зауважив:

Михайло Дручек

Сьогодні в двері нам були запхані попередження про перенесення сьогоднішнього дня на 27 січня на 7 годину ранку. Це турбується про вас, шановні художники, щоб ви могли не спати довго.

Галина Терещук

Втім нині щодо магазину вирішили застосовувати інші методи тиску. 30 грудня працівники аварійної служби ВАТ ”Львівгаз” без повідомлення адміністрації підприємства припинили подачу газу у магазин.

Про цей факт працівники салону довідались із акту відімкнення, який був залишений у дверях магазину.

Спілка художників звернулась із заявою до міського голови Львова, прем’єр-міністра України, Генпрокуратури, у якій оскаржують незаконні дії працівників “Львівгазу”, які відключили подачу газу згідно протоколу позачергового засідання міської комісії з питань надзвичайної ситуації (на це засідання працівники магазину не були запрошені).

Їхні дії Спілка художників називає незаконними, адже міськвиконком не ухвалював рішення щодо аварійності будинку. Як сказано у заяві, “ філія Укрексімбанк” у Львові різними шляхами намагається розібрати будинок, у якому розташований салон ”Художник”.

Третій тиждень приміщення не опалюється, через морози на вулиці і вологість пошкоджується майно, а це роботи відомих митців. Для багатьох відомих художників Львова продаж їхніх робіт у магазині, є єдиною можливістю заробити на життя. Спілка художників просить Генпрокуратуру України перевірити законність дій посадових осіб міста.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Її уклала і провела Надія Шерстюк, мені допомагав у київській студії Артем Мостовий.

На цьому все. Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG