Доступність посилання

ТОП новини

США хочуть бачити Україну квітучою державою і не бажають повторення «кольчужного скандалу».


Сергій Кисельов США хочуть бачити Україну квітучою державою і не бажають повторення «кольчужного скандалу».

Київ, 23 січня 2004 – Заступник Державного секретаря США у справах Європи та Євразії Елізабет Джоунз заявила на прес-конференції, яку вона по цифровому відеоканалу давала з Вашинґтона українським журналістам, що експортний контроль в Україні не повинен дозволяти в майбутньому вивозити озброєння до тих країн, до яких воно не має потрапляти. Йшлося про скандал із радарними установками українського виробництва "Кольчуга", у продажеві яких режимові Саддама Хусейна було на початку 2003 року звинувачено Київ.

Візит російського президента Владимира Путіна до Києва, а також несподівана завірюха позначилися на кількості журналістів, які прийшли на відео-прес-конференцію заступника Державного секретаря США у справах Європи та Євразії Елізабет Джоунз. Саме це зауважив посол США в Україні Джон Гербст, відкриваючи прес-конференцію й надаючи слово пані Джоунз. Вона з телеекрана окреслила ті непогані політичні двосторонні стосунки, які нині склалися між Вашинґтоном та Києвом, зауваживши, що США хочуть бачити Україну як квітучу демократичну державу, що зорієнтована на Європу.

Елізабет Джоунз також зупинилася на проблемі Іраку. Вона наголосила, що українське військо дуже ефективно тут працює, що український контингент високопрофесійно допомагає США, що це сприяє поглибленню взаємодії України та НАТО. На думку американського дипломата, "чим більше Україна матиме своїх представників в Іраку, тим більше шансів вона здобуде для того, щоб отримати контракти на подальший розвиток цієї країни".

Заступник Держсекретаря США зауважила, що справа загиблого українського телеоператора Тараса Процюка переглядатися не буде. А відповідаючи на запитання радіо "Свобода" про те, що кінець-кінцем засвідчило розслідування скандалу з українськими радарними установками "Кольчуга", які Київ буцімто постачав режимові Саддама Хусейна в обхід санкцій ООН, відповіла дипломатично: "Питання "Кольчуг", чи, точніше, неналежна передача військового обладнання, справді могла зашкодити інтересам і безпеці Сполучених Штатів та Британії. Свого часу наше співробітництво з Україною в розслідуванні цієї справи було непоганим. І воно таким і залишається. Я думаю, що краще все ж таки нам зосереджуватися на тих позитивних кроках, які ми можемо спільно здійснювати в Іраку, й, окрім того, на тому, щоб експортний контроль в Україні не дозволяв би на майбутнє вивозити озброєння до тих країн, до яких воно б не мало, на нашу спільну думку, вивозитися. Саме тут і треба зосереджувати наші зусилля", – додала Елізабет Джоунз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG