Доступність посилання

ТОП новини

Звернення “Амнесті Інтернешнл” до нового президента Грузії Михаіла Саакашвілі.


Олекса Семенченко Звернення “Амнесті Інтернешнл” до нового президента Грузії Михаіла Саакашвілі.

Лондон, 26 січня 2004 - Міжнародна правозахисна організація “Амнесті Інтернешнл”, що її штаб-квартира міститься у Лондоні, виступила зі зверненням до нового президента Грузії Михаіла Саакашвілі. У ньому міститься заклик зробити забезпечення прав людини пріоритетом діяльності президента.

“Амнесті Інтернешнл” закликає президента Грузії поставити права людини у центр своєї політики. Організація хоче аби Михаіл Саакашвілі продемонстрував відданість справі забезпечення прав людини, промотуючи права для всіх, незалежно від політичних симпатій, віровизнання, етнічного походження і статі. Зокрема, “Міжнародна Амністія” закликає грузинського керівника вжити рішучих заходів, аби представники релігійних меншин почувалися у Грузії у безпеці.

“Амнесті” твердить, що протягом років релігійні меншини, як от баптисти і “Свідки Єгові” ставали жертвами нападів з боку прихильників грузинської православної церкви. У багатьох випадках поліція не надавала адекватного захисту або й активно підтримувала ці атаки. Власті не вжили жорстких заходів, і сотні справ цих нападів не було покарано.

Нового президента також закликають перетворити Грузію на країну, де ніхто не побоюється тортур або знущань з боку поліції. “Амністія” мала постійні повідомлення з Грузії про тортури в ув’язненні за попереднього режиму. “Міжнародна Амністія” вважає, що Михаілові Саакашвілі слід забезпечити право на свободу самовиявлення і асоціацій.

Недавно правозахисники були занепокоєнні переслідуваннями незалежних журналістів в Аджарії. Надходили повідомлення про побиття деяких із них поліцією. “Амністія” також занепокоєна повідомленнями про затримання протягом кількох останніх тижнів приблизно десятка прибічників молодіжного руху “Кмара” і членів їхніх родин. Це було зроблено, аби покарати їх за мирне здійснення свого права на свободу самовияву.

Права людини повинні бути ключовими і в міжнародних взаєминах Грузії. Не зважаючи на зобов’язання Грузії не видавати будь-кого до країн, де особа наражається на ризик серйозних порушення її прав, країна видала Росії кількох чеченців, яких російські власті звинувачують у тероризмі. “Міжнародна Амністія” закликає нового президента наслідувати позитивний торішній приклад, коли Грузія відмовилася передати Росії трьох осіб по ухвалі Верховного Суду.

Врешті-решт “Міжнародна амністія” вимагає, аби пан Саакашвілі переглянув угоду зі Сполученими Штатами, яку підписав попередній грузинський уряд. У травні 2003 року грузинський парламент став лише 2-им законодавчим органом світу, який підтримав двосторонню угоду зі Сполученими Штатами про недоторканість. Угода не допускає передачі Грузією до Міжнародного карного суду громадян США, яких звинувачують в геноциді, злочинах проти людства або воєнних злочинах.

“Амністія” зазначає, що ця угода суперечить зобов’язанням, які Грузія взяла на себе за Римським статутом Міжнародного карного суду і за міжнародними законами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG