Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна правозахисна організація «Human Rights Watch» стурбована політичними репресіями в Азербайджані.


Петро Кагуй Міжнародна правозахисна організація «Human Rights Watch» стурбована політичними репресіями в Азербайджані.

Прага, 27 січня 2004 року - У спеціальному звіті «Придушення інакодумства в Азербайджані: репресії, насильство і президентські вибори» міжнародні правозахисники задокументували сотні випадків свавільних арештів, застосування тортур, а також численні звільнення з робочих місць представників і прихильників опозиції.

«Human Rights Watch» закликає владу Азербайджану вжити заходів для негайного припинення кампанії політичних репресій, що набрала великого розмаху після президентських виборів 15 жовтня.

«Азербайджан перебуває у найсерйознішій кризі з правами людини за останні десять років», - зауважує Рейчел Денбер, виконувач обов’язків виконавчого директора відділення «Human Rights Watch». За його словами, уряд Азербайджану «повинен негайно вжити заходів для припинення репресій».

У доповіді «Human Rights Watch» йдеться про численні грубі порушення прав людини напередодні, під час і після президентських виборів. Основою доповіді стали сотні інтерв’ю з потерпілими та свідками у 13 містах Азербайджану.

Міжнародні правозахисники встановили, що уряд перешкоджав опозиційним кандидатам проводити повноцінну передвиборчу кампанію. Прихильників опозиції і усе суспільство залякували свавільними арештами та жорстокістю поліції. А в день голосування влада здійснила по усій країні організовані «підтасовки», щоб забезпечити перемогу Ільхаму Алієву.

Насилля розпочалося відразу після голосування, наголошують правозахисники. Поліція, використовуючи надмірно силу, жорстоко розігнала демонстрантів. В результаті одна особа загинула і щонайменше 300 отримали важкі травми. Й досі влада Азербайджану відмовляється проводити розслідування цих подій і притягнути до відповідальності представників силових відомств.

Після виборів спалахи насилля стали приводом для розгортання масових репресій проти опозиції, мовиться у доповіді «Human Rights Watch». Було заарештовано близько тисячі осіб, серед них лідери опозиції, члени місцевих організацій опозиційних партій, громадські активісти, журналісти, а також працівники виборчих комісій та спостерігачі, які заявляли про підтасовку результатів голосування.

У доповіді міжнародних правозахисників задокументовані численні випадки тортур з боку поліції, особливо в управлінні МВС із боротьби з організованою злочинністю. Це і жорстоке побиття, і використання електрошоку, і погрози лідерам опозиції, що їх зґвалтують.

І хоча більшу частину затриманих згодом звільнили, все ж досі в ув’язненні перебуває понад 100 осіб, котрим може загрожувати до 12 років позбавлення волі. Окрім цього правоохоронні органи й далі викликають до себе представників опозиції, змушуючи їх зрікатися своїх партій. «Human Rights Watch» задокументувала понад 100 випадків, коли прихильників опозиції чи їхніх родичів звільнили з роботи.

Однією з головних причин порушення прав людини в Азербайджані «Human Rights Watch» вважає повне домінування президентської влади. Багато задокументованих порушень були здійснені після прямої вказівки місцевих виконавчих органів, які призначаються президентською адміністрацією і котрі підпорядковуються лише їй.

У своїй доповіді «Human Rights Watch» подає низку рекомендацій владі Азербайджану та міжнародній спільноті. Зокрема правозахисники пропонують створити незалежні комісії з вагомою міжнародною присутністю для розслідування «підтасовок» під час президентських виборів та розслідування усіх випадків насильства і тортур з боку азербайджанських правоохоронних органів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG