Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про кримінальну справу Павла Лазаренка.


Петро Кагуй Російська преса про кримінальну справу Павла Лазаренка.

Прага, 28 січня 2004 року - У справі колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка американська прокуратура хоче допитати як свідків першого президента Росії Бориса Єльцина, колишнього главу російського уряду Віктора Черномирдіна та кілька інших відомих постатей у російській політиці.

А на сьогодні представникам американської Феміди вже вдалося допитати колишнього заступника міністра фінансів Росії Андрія Вавилова. Окрему статтю про це із фрагментами інтерв’ю з Вавиловим опублікував у середу московський часопис «Известия».

5 січня в американському курортному містечку Палм-Біч було затримано нинішнього члена Ради Федерації Росії Андрія Вавилова, який свого часу обіймав посаду заступника міністра фінансів Росії.

В інтерв’ю «Известиям», Андрій Вавилов розповів, що його завели в окреме приміщення, де на нього очікувала помічник федерального прокурора округу Північна Каліфорнія Марта Борш. За словами Вавилова, йому сказали, що до нього особисто жодних претензій не має, але його хочуть допитати як свідка у справі Павла Лазаренка, звинуваченого у відмиванні грошей. Було досягнуто домовленості, що Вавилов все ж добереться до курортного містечка Аспен, куди прямував, і вже там його допитають прокурори стосовно однієї оборудки.

«Відмовитися від зустрічі я міг, але тоді була імовірність, що наступного разу американці не дадуть мені візу», - зауважив в інтерв’ю Андрій Вавилов. І вже 13 січня представники американської прокурори та ФБР провели розмову з Вавиловим, яка, за його ж словами, тривала близько 3-4 годин.

Цікавилися оборудкою на 450 мільйонів американських доларів між «Єдиними енергетичними системами України», російським «Газпромом» і Міністерством оборони Росії, в результаті якої російські військові недорахувалися понад 300 мільйонів доларів, розповів Вавилов.

Прокуратура судового округу Північна Каліфорнія з 2000 року розслідує справу Лазаренка, звинуваченого у відмиванні понад 700 мільйонів доларів через американські банки. За даними ФБР, частину грошей (близько 114 мільйонів доларів) Лазаренко отримав як хабар від компанії «Єдині енергетичні системи України». І тому американці хочуть допитати усіх, хто так чи інакше мав стосунок до цієї оборудки. У Росії це Борис Єльцин, який видав відповідний указ, Віктор Черномирдін, який підписав угоду, колишній міністр оборони Ігор Родіонов, тодішній керівник податкової служби Віталій Артюхов, а також керівники «Газпрому» Рем Вяхірєв і Вячеслав Шеремет. «Усіх їх у разі появи на території Сполучених Штатів можуть допитати у справі Павла Лазаренка. Причому відповідне рішення було ухвалене лише наприкінці минулого року», пише російський часопис «Известия», зауважуючи, що Віктора Черномирдіна, нинішнього російського посла в Україні, американські слідчі хотіли допитати ще минулого року. У списках слідчих було понад 10 осіб, серед них Президент України Леонід Кучма та колишній керівних українського уряду Валерій Пустовойтенко.

Ще тоді Віктор Черномирдін заявив «Известиям», що йому нічого не відомо про наміри слідчих зустрітися з ним. А вже тепер Черномирдін зауважив, що на допит до Америки не збирається. «Якщо їм треба, то нехай приїжджають і запитують, ми порозмовляємо... мені боятися нема чого», - цитує Віктора Черномирдіна російська газета «Известия».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG