Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Сербiї на першiй сесiї шостого скликання не обрав спiкера через розбiжностi мiж партiями демократичного блоку. Наступне голосування призначили на п’ятницю.


Михайло Рамач Парламент Сербiї на першiй сесiї шостого скликання не обрав спiкера через розбiжностi мiж партiями демократичного блоку. Наступне голосування призначили на п’ятницю.

Белград, 28 сiчня 2004 – Вперше в iсторiї сербського парламенту спiкера не обрали на першiй сесiї. Кандидат парламентської бiльшостi здобув 107 голосiв, на 20 менше, анiж було необхiдно. Вiд голосування утрималися депутати вiд центристської Демократичної партiї. Отож, продовжуються суперечки, якi призвели до розвалу першого демократичного уряду. Розв’язання кризи наразi в руках консервативної Демократичної партiї Сербiї, котру очолює Воїслав Коштуниця, та Демократичної партiї, якою пiсля вбивства Зорана Джинджича керують четверо його заступникiв. Коштуниця вимагає для себе основнi важелi влади, а саме посади спiкера та прем’єр-мiнiстра. Демократи кажуть, що одна з цих посад належить їм, як другiй за величиною партiї. Iншi партiї так званого демократичного блоку пiдтримують Коштуницю. Проте вони неспроможнi сформувати ефективну бiльшiсть.

Вiсiмдесят депутатiв вiд ультранацiоналiстичної Радикальної партiї на першiй сесiї були одягненi в футболки, на яких намальованi портрети їхнього лiдера Воїслава Шешеля, котрий вiд минулого року перебуває у в’язницi Мiжнародного трибуналу. Його звинувачують у скоєннi воєнних злочинiв.

Радикали мають одну третину депутатiв. Вони постiйно виступають як один, а своїми популiстськими гаслами здобувають щораз бiльше прихильникiв. Значна частина виборцiв, зокрема таких, що перебувають на соцiальному днi, захоплюється одностайнiстю й рiшучiстю ультранацiоналiстiв, котрi на словах мають чудотворнi рецепти для подолання усiх негараздiв. А рейтинг роз’єднаних демократичних сил, згiдно з опитуваннями, падає. Маючи на увазi таку ситуацiю, радикали вимагають призначення дострокових виборiв.

Вибори може призначити лише спiкер парламенту, який автоматично стане виконувачем обов’язкiв президента Сербiї. Згiдно з конституцiєю, першою сесiєю головує найстарший депутат за допомогою чотирьох наймолодших. Конституцiя не передбачає, скiльки разiв можна повторювати вибори спiкера. Оглядачi й експерти згоднi лише в одному: патова ситуацiя, яка склалася, додатково дестабiлiзує Сербiю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG