Доступність посилання

ТОП новини

З початку цього року івано-франківські підприємці почали укладати значно менше угод з найманими працівниками.


Іван Костюк З початку цього року івано-франківські підприємці почали укладати значно менше угод з найманими працівниками.

Івано-Франківськ, 28 січня 2004 - З початку цього року івано-франківські підприємці почали укладати значно менше угод з найманими працівниками. Це викликало занепокоєння з боку податкової адміністрації та інспекції праці. Фахівці переконані, що бізнесмени таким чином позбавляють своїх працівників соціального захисту.

Неукладання трудових угод бізнесменів зі своїми працівниками представники податкової адміністрації та інспекції праці називають новим етапом тінізації економіки на Прикарпатті. Від початку цього року на Івано-Франківщині несподівано посилилась тенденція, коли приватні підприємці оформляють трудові угоди зі своїми працівниками та чверть або на півставки. В іншому ж випадку трудові угоди взагалі не укладаються. Це дозволяє підприємцям економити чималі кошти. Однак ніхто з бізнесменів не бере до уваги те, що їхні працівники таким чином стають соціально не захищеними. На цьому наголошує керівник Івано-Франківської територіальної інспекції праці Ярослава Палійчук: “З їхньої зарплати, яку вони отримують неофіційно, в конвертах, з цієї зарплати не сплачуються страхові внески. Отож у разі хвороби ця людина втрачає право на отримання допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Не менш важливо, що їхня заробітна плата не зараховується в трудовий стаж для майбутнього отримання пенсії”. Фахівці наголошують, що податкові ставки для підприємців на Прикарпатті найнижчі в Україні. Отож підприємців, які не сплачують навіть передбачених мінімальних податків, карають чималими штрафами. З іншого боку, щоб заохотити підприємців до реєстрації найманих працівників, в Івано-Франківському міському центрі зайнятості розробили нову схему укладання трудових угод. Про це розповідає директор міського центру зайнятості Ганна Бандура: “Ми попробуємо з 1-го лютого ввести в центрі зайнятості реєстрацію трудових договорів і відповідно відразу брати заяву на сплату податків. Кожен підприємець вирішить сам, на яку форму податкування йому йти. Ймовірно, це покращить рівень реєстрації трудових договорів, збільшиться кількість зайнятих працівників, які зможуть знайти для себе відповідну роботу”. Підприємці ж у свою чергу вимагають, щоб про проведення перевірок податківцями та інспекцією праці їх повідомляли заздалегідь, не менше, аніж за десять днів. Однак представники податкової та інспекції праці мають на це власний погляд. Вони переконані: для того, щоб виявити порушення, перевірки слід проводити без попередження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG