Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильський саркофаг: у українських фахівців і в західних донорів різні погляди на перетворення його на екологічно безпечний об’єкт.


Сергій Кисельов Чорнобильський саркофаг: у українських фахівців і в західних донорів різні погляди на перетворення його на екологічно безпечний об’єкт.

Київ, 2 лютого 2004 - Представники Заходу і українські фахівці по-різному бачать вирішення чорнобильської проблеми. Перші вважають, що коли над чорнобильським саркофагом звести ще одне укриття, жодних радіаційних проблем не залишиться. Другі переконані, що слід вивантажити із саркофагу всі залишки ядерного палива, після чого демонтувати і сам об’єкт "Укриття". Щоб розібратися в ситуації, минулої суботи в Україні побував заступник Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань, він же координатор Організації Об’єднаних Націй з питань міжнародного співробітництва щодо чорнобильської проблематики Ян Егеланд.

Ян Егеланд побував у місті Прип’ять та на самій Чорнобильській АЕС, відвідав чорнобильські зону відчуження та зону примусового відселення. Ось уже понад півтора десятиліття тут мешкають так звані самосели. Розмовляючи з ними, ООНівський високопосадовець сказав, що сприйняв чорнобильську зону як музей небезпечної технології, яку людство більше не повинно застосовувати. І пообіцяв під час подальших зустрічей з представниками тих країн – членів ООН, які є донорами проекту по перетворенню Чорнобиля на екологічно безпечний об’єкт, переконувати їх продовжити фінансування.

Окрім того, пан Егеланд сказав самоселам, що "одним із наших наступних кроків щодо співпраці буде спеціальне видання для людей, які живуть в Чорнобильській зоні. Воно вийде під назвою "Факти для життя". Там міститиметься неупереджена інформація про те, як треба виживати після чорнобильської катастрофи на забрудненій радіацією території, як рухатися вперед і яким чином вирішувати соціально-економічні питання".

З приводу цієї обіцянки заступника Генсекретаря ООН Яна Егеланда президент всеукраїнської громадської організації "Союз Чорнобиль України" Юрій Андрєєв зауважив в інтерв’ю для радіо "Свобода" таке: "Пропозиція Яна Егеланда про те, щоб видати підручник для мешканців зон радіоактивного зараження , як максимально безпечно жити там, де жити не можна, популізм. Адже самі ці люди, що мешкають у чорнобильській зоні уже понад 18 років, самі можуть для будь-якого спеціаліста написати підручник щодо умов саме виживання, а не просто життя на цих заражених територіях. Окрім того, пропозиції Яна Егеланда поки що не носять конкретного характеру щодо участі Організації Об’єднаних Націй в подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи. Сам характер його заяв поки вказує на поверхове розуміння ним наших проблем".

Колишній міністр охорони довкілля і ядерної безпеки України та голова урядової делегації на переговорах із "Великою Сімкою" щодо закриття Чорнобильської АЕС, а нині народний депутат Юрій Костенко так пояснив в інтерв’ю для радіо "Свобода" причини дебатів, які тривають довкола чорнобильського об’єкту "Укриття": "Зараз відбувається напрацювання до проекту "Укриття-2". І саме в такому ракурсі відбувається підготовка до тих чи інших рішень. Як на мене, то це відхід від тих попередніх домовленостей, які зафіксовані у меморандумі щодо закриття Чорнобильської атомної станції, які передбачають розроблення цілісної програми перетворення об’єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему. Діюча ж на сьогоднішній день концепція, на превеликий жаль, зводиться лише до будівництва нового укриття , так званої конструкції "Арка" , яка лише прикриє від світу всі чорнобильські проблеми, а не їх вирішуватиме. Тому я вважаю, що сьогоднішні усі переговори із "Великою Сімкою" і із Європейським банком, який тримає рахунок щодо фінансування об’єкту "Укриття", це лише політичні кроки. Але по суті проблему чорнобильської аварії не буде вирішено до тих пір, доки у зруйнованому реакторі будуть зберігатися у неконтрольованому стані понад 200 тонн ядерного матеріалу".

У цьому зв’язку, на думку пана Костенка, приїзд до України заступника Генсекретаря ООН Яна Егеланда – це чергова спроба проштовхнути дешевший чорнобильський проект, до якого тяжіє Захід. І який, на жаль, не вирішує чорнобильської проблеми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG