Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині буде професійна армія.


Василь Плоскіна В Угорщині буде професійна армія.

Угорщина, 3 лютого 2004 – Угорщина матиме професійне військо. Про це домовились пізно ввечері у вівторок керівники усіх парламентських фракцій Національних Зборів цієї країни. Нова військова реформа розрахована на десять років.

Доля професійної армії в Угорщині вирішувалась парламентарями не багато, не мало – майже рік. Депутати висували різні проекти. Зокрема, йшлося про змішане комплектування військових частин, тобто за рахунок новобранців і контрактників. Не всі партії з цим погоджувались. Консерватори, наприклад, наполягали на традиційній системі набору до війська новобранців-строковиків. Мовляв, тоді у молодих людей росте почуття патріотизму й відповідальності. Але депутати-ліберали наводили свої аргументи. Один із них – за шість місяців служби в угорській армії солдата можна навчити хіба лише азам армійської служби, не більше.

Так чи інак, але багатомісячна дискусія закінчилася повною згодою парламентських фракцій. Вони постановили, що Угорщині потрібна професійна армія. Питання щодо створення національної гвардії разом із закупівлею нових видів зброї для даного з’єднання наразі не розглядали через відсутність джерел фінансування. Це аж ніяк не втішило депутатів-консерваторів, які наголошували на тому, що саме гвардійці найбільш придатні для охорони територіальної цілісності держави. Але постанову вже ухвалено, і правим не залишається нічого іншого, як підкоритися.

Отож коли міжфракційна домовленість набере ваги закону, а в цьому зараз у парламенті мало хто сумнівається, то прийматимуть у нове військо офіційно і лише добровольців. Бюджет усієї реформи оцінюють у 4 трильйони форинтів, або 20 мільярдів американських доларів.

Урядова опозиція, однак, зауважує, що в угорській армії вже не працюють так звані солдатські школи, або навчальні частини, за винятком одної. Діяльність решти припинило міністерство оборони. Консерватори тим не менше вважають, що ці школи накопичили досить великий досвід і не були “п’ятим колесом у возі”. Ніхто з урядовців цього, звичайно, не заперечує, як і того, що з появою контрактників у професійній угорській армії за потребою виникатимуть нові навчальні пункти. Перебудова ж у війську цієї країни триватиме з 2004-го до 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG