Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація в Судаку, де в неділю відбулися масові заворушення, залишається неспокійною.


Володимир Притула Ситуація в Судаку, де в неділю відбулися масові заворушення, залишається неспокійною.

Симферополь, 3 лютого 2004 - У Судаку, де цієї неділі відбулися масові заворушення кримськотатарського населення, ситуація залишається неспокійною, хоча правоохоронці тримають її під контролем. Про це у вівторок на засіданні президії Верховної Ради Криму заявив заступник начальника кримського главку міліції Валерій Середенко. А напередодні ввечері з ізолятора тимчасового утримання в Судаку випустили раніше затриманого місцевого мешканця, кримського татарина Ісмета Салієва, якого у неділю намагалися звільнити співвітчизники.

1-го лютого близько 300 кримських татар намагалися силою звільнити співвітчизника, затриманого правоохоронцями напередодні. Їхній напад на приміщення міськвідділу міліції зупинили лише постріли у повітря з боку бійців “Беркуту”. Чемпіона світу серед ветеранів, тренера з греко-римської боротьби Ісмета Салієва правоохоронці звинувачують у побитті в жовтні минулого року його колеги – тренера-росіянина. У міліції заявили, що з підозрюваним у дрібному хуліганстві Ісметом Салієвим після його затримання 31 січня були виконані всі необхідні слідчі дії, тож вони погодилися на його перебування під підпискою про невиїзд. Що ж стосується взяття під варту мусульманина якраз напередодні Курбан-Байраму, то начальник судацької міліції Микола Федорян заявив журналістам, що правоохоронці не знали про це свято.

Непроста міжетнічна ситуація у Південно-східному Криму зберігається уже кілька років. Саме тут у 1995 році вибухнули масові заворушення, коли в результаті зіткнень з правоохоронцями загинули 2 кримських татарини. У 2000-2002 році тут спостерігалися серйозні тертя між мусульманською і православною громадами. А торік у Судацькому регіоні виникли суперечки за землю. Тепер приводом для загострення став звичайний побутовий конфлікт. Правоохоронці кажуть, що тримають ситуацію під контролем, але на 4 лютого кримські татари готують у Судаку проведення масового мітингу протесту.

Можливі акції кримськотатарського і слов’янського населення та ситуація у Судаку цього вівторка стали предметом обговорення на засіданні президії Верховної Ради Криму. Каже заступник начальника кримського главку міліції Валерій Середенко: “Зі слів представників судацького меджлісу, 4 лютого нинішнього року в Судаку планується проведення акції протесту кримських татар, яка за нашими даними може перерости у загальнокримську. У свою чергу, активізувалася слов’янська частина населення, зокрема, Козацька громада, яка діє в судацькому регіоні, що так само служить дестабілізуючим фактором. Особливо провокаційного характеру листівки, які поширюються у Судаку. Правоохоронні органи мають достатньо сил, щоб не допустити розростання судацьких подій”, - заявив Валерій Середенко.

Виступ голови Верховної Ради АРК Бориса Дейча теж був різким: “Ми не повинні і не маємо права недооцінювати ступінь небезпеки, якщо розвиток ситуації не вдасться утримати в рамках чинного законодавства. Хочу наголосити: вихід тільки у дотриманні закону – доброго чи поганого, але закону! Незалежно від того, хто його порушує і якої він національності!”, - заявив Борис Дейч. За його словами, подібні акції, як цієї неділі в Судаку, на руку тим політичним силам, які розігрують антитатарську карту.

Зрештою Президія Верховної Ради Криму ухвалила звернення до Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України, яку очолює лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв, з вимогою вжити необхідних заходів для недопущення міжнаціональних конфліктів у Криму. У документі висловлена стурбованість президії Верховної Ради Криму тим, що “останнім часом у Судацькому регіоні намітилася стійка тенденція до виникнення і загострення міжетнічних суперечностей”, а також тим, що окремі лідери регіонального меджлісу намагаються використати етнічний фактор у власних інтересах. Президія парламенту автономії запропонувала Раді представників кримськотатарського народу негайно вжити заходів з метою розв’язання проблем інтеграції кримських татар в українське суспільство.

У Меджлісі поки що офіційно не коментують заяви кримських керівників і звернення президії, але тут нагадали, що досі політичні, культурні і соціально-економічні права кримськотатарського народу у повному обсязі не відновлені, продовжується його дискримінація та утиски за національною ознакою, що і є головною причиною невдоволення кримськотатарського населення і провокує різноманітні конфліктні ситуації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG