Доступність посилання

ТОП новини

Про зняття з посади Ігоря Ліхового.


Тарас Марусик Про зняття з посади Ігоря Ліхового.

Київ, 3 лютого 2004 року.

Тарас Марусик

Як ми вже повідомляли, 28 січня колективові Шевченківського національного заповідника в Каневі був представлений новий генеральний директор.

Курйозом виглядало те, що на зборах був присутній генеральний директор Ігор Ліховий, який обіймав на той день цю посаду впродовж 15 років. І саме 28 січня він дізнався, що його звільнено ще 22 січня у зв’язку із закінченням контракту.

В понеділок, 2 лютого, Ігореві Ліховому після кількох спроб нарешті вдалося зустрітися з міністром культури та мистецтв.

Тарас Марусик

Я зв’язався із заповідником і поцікавився в Ігоря Ліхового, коли він ознайомився з наказом міністра культури та мистецтв Юрія Богуцького про своє звільнення?

Ігор Ліховий

Насправді офіційно я й на сьогодні з ним не ознайомлений, хоча минуло вже 12 днів. Вчора навіть був у міністра на прийомі, але кожен, хто звільняється, повинен прочитати наказ і розписатися в тому, що він його отримав. Я справді отримав тільки копію, і то, власне, не від працівника Міністерства культури.

На мій погляд, тут діє міністр культури безпосередньо. Безпідставно і незаконно обмежено мої конституційні права на працю.

Тарас Марусик

Цікаво, що юристи Міністерства культури та мистецтв, як розповів у телефонній розмові Ігор Ліховий, у понеділок погодилися з його аргументами і визнали, що контакт укладати з ним і не потрібно.

Ігор Ліховий став генеральним директором Шевченківського національного заповідника в Каневі 15 років тому. Його тоді обрав колектив, а міністр культури лише затвердив рішення зборів. Контракти були введені пізніше, і в 1997-му році з ним був укладений контракт. З січня 2000-го року такий спосіб призначення на посаду в подібних закладах скасований.

Говорить Ігор Ліховий.

Ігор Ліховий

Будь-який контракт, який укладається з керівником мого рівня, – це є обмеження наших конституційних прав, справді політичне замовлення.

Коли звільняли, то їм здавалося, що головне – прийняти міністру такий наказ, а потім механізм сам піде по собі. Тут, власне, виходить так: я звільнений на тих підставах, які сьогодні не існують на юридичному полі; я призначений на один день виконуючим обов’язки директора без згоди моєї на те; насправді я на сьогодні не є звільненим від обов’язків генерального директора, зате призначений інший чоловік на посаду генерального директора.

Тарас Марусик

Отож, поки що в заповіднику два керівники, але колектив на своїх останніх зборах висловив підтримку Ігореві Ліховому і розцінив дії міністерського керівництва як брутальне втручання у справи цього унікального культурно-мистецького закладу та ще й за місяць до ювілейних заходів, присвячених Тарасові Шевченку.

Ігор Ліховий

Я Вам скажу, пане Тарасе, що сьогодні у Каневі 8 підприємств. Підрядники ведуть будівельно-ремонтні роботи, бо залишився місяць до 190-ліття з дня народження Тараса Шевченка. Відразу відчувається напруга - немає впевненості в них в роботі, вони не знають, чи будуть профінансована їхня робота. Все, що трималося, так би мовити, на довірі і на укладених контрактах, і на гарантіях, які я міг дати, сьогодні не знають, з ким мати справу – є два директори.

Тарас Марусик

Ігор Ліховий на роботу виходить кожен день, а новопризначений керівник досі ще не звільнився зі своєї попередньої посади, директора Канівського училища культури.

Своє звільнення Ігор Ліховий безпосередньо пов’язує з політичними моментами і наближенням виборів. А оскільки він не виконує волі влади щодо різних політичних заходів, які стали частими в останні місяці, не слухав, коли йому вказували, які вінки на Шевченковій могилі мають лежати, а які ні, то й вирішили від нього позбутися.

В неділю в передачі радіо “Свобода” “Про і контра” міністр культури та мистецтв Юрій Богуцький поставив на карб Ігореві Ліховому те, що він відмовився освоювати кошти, які Міністерство перерахувало на заповідник в кінці року.

Відповідно до Державного бюджету, Шевченківському національному заповідникові було виділено 2,5 мільйони гривень на реставрацію. Ці кошти заповідник освоїв, як і додаткових понад 2 мільйони в другій половині року.

Ігор Ліховий

Потім нам дали в кінці року, в грудні місяці, додатково ще 1 000 000 гривень на ремонтні роботи на вулиці, які в умовах заповідника відмовилися вести всі будівельні організації. Насправді ми вимушені були повернути в кінці року ці кошти до державного бюджету.

Тарас Марусик

Говорив Ігор Ліховий, один з двох на сьогодні керівників Шевченківського національного заповідника в Каневі.

На жаль, ні думки міністра культури та мистецтв Юрія Богуцького, ні його першого заступника Леоніда Новохатька почути не вдалося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG