Доступність посилання

ТОП новини

ЄС про Одеса-Броди та “Кіотський Протокол”.


Славко Волинський ЄС про Одеса-Броди та “Кіотський Протокол”.

Брюссель, 5 лютого 2004 - Схвалення урядом України рішення про те, що трубопровід Одеса –Броди буде напряму постачати нафту в західну Європу, а не використовуватиметься в реверсному режимі не пройшов повз увагу керівництва Європейського Союзу. ЄС нині також вітав ратифікацію парламентом України “Кіотського протоколу” щодо захисту навколишнього середовища.

Насамперед про нафтогін Одеса – Броди. Ось що сказав з цього приводу речник Єврокомісії у справах енергетики Жан – Жак Жантілер: “Це дуже добра новина. Остаточне рішення цілком правильне. І це добра вістка для усіх сторін, тобто і для України, і для Польщі, і для Європейського Союзу. Це також сприятиме спільному економічному розвитку. А головне, гарантуватиме диверсифіковане і безпечне постачання нафти в західну Європу, що є великим пріоритетом для Європейського Союзу. Окрім того, це в якійсь мірі розв’яже проблему перезавантаженості морським нафтотранспортом у Босфорській протоці”.

Представники Європейського Союзу, говорячи про великі черги нафтотранспорту в Босфорській протоці, не раз згадують про те, що внаслідок частих аварій танкерів у тому регіоні чимало нафти виливається в море, а це завдає шкоди екології.

До речі, щодо екології, то Єврокомісія привітала нині ратифікацію українським парламентом “Кіотського протоколу”. Цей Протокол ще називають “всесвітнім законом про захист навколишнього середовища.” На запитання кореспондента радіо “Свобода”, якою є політична вартість такого рішення для ЄС, представник Європейської комісії Дієго де Охеда відповів: “Це вельми хороша вістка. Як вам відомо, Європейський Союз дуже ретельно дотримується “Кіотського протоколу”. Ми беремо дуже активну участь у переговорах щодо початку дії протоколу. І це (тобто, ратифікація) ознака того, що позиції України і ЄС збігаються у такій важливій сфері, як охорона навколишнього середовища”.

У цьому контексті хочеться зазначити, що такі впливові в світі держави, як США і Росія, поки що зволікають з ратифікацією “Кіотського протоколу”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG