Доступність посилання

ТОП новини

Розкручування казахстанського корупційного скандалу завело в Україну.


Марія Щур Розкручування казахстанського корупційного скандалу завело в Україну.

Прага, 5 лютого 2004 – Чи фінансувала казахстанська державна компанія передвиборчу кампанію в Україні? Таке питання несподівано випливло під час судового слухання у справі казахстанського журналіста, який розслідував справу корупції у найвищих урядових колах Казахстану.

З кінця минулого року одна з найбільших тижневих газет Казахстану опублікувала серію статей, в яких місцевий журналіст розслідував зникнення близько півтора мільйонів доларів з бюджету країни. Як пише газета «Врємя», ці гроші були призначені для виплати казахстанського боргу за українські та російські військові поставки середини 90-х років. За поставку авіаційних двигунів запорізький авіаційний завод «Мотор-Січ» мав дістати близько 800 тисяч доларів, проте впродовж кількох років українське підприємство не могло отримати ці гроші навіть через суд.

Але, як пояснив в інтерв''ю радіо “Свобода” журналіст Геннадій Бендицький, «ці гроші було виділено з казахстанського бюджету в 2000-2001 роках для погашення боргу перед Україною». Проте заплатити українській компанії вирішили не напряму, а через посередника, Республіканський інноваційний фонд. За словами журналіста, «підприємство було створено урядом, акціонерне товариство, яким керували або колишні, або чинні високі державні посадовці. І гроші ці пропали. Ані Україна, ані Росія гроші не отримали». Та ці гроші не пропали безслідно, як стверджує казахстанський журналіст, вони перейшли на рахунки місцевих фірм на підставі документів, які Геннадій Бендицький називає «сумнівними». Українська сторона наполягає, що документи підроблені.

За ці публікації голова державного фонду Асиґат Жабадін у грудні минулого року звинуватив журналіста у наклепі. Почався суд,і на одному із засідань адвокат Республіканського інноваційного фонду Анатолій Ґінзбурґ виступив із заявою, яка здивувала не лише суддів, але й самого журналіста. На запитання суду, для чого була потрібна така складна система оплати, адвокат фонду відповів, що це було зроблено на усне і конфіденційне прохання української сторони, яка намагалася приховати ці гроші від фінансових органів, бо вони мали йти на фінансування передвиборчої кампанії в Україні.

Ця заява, що була зроблена в присутності двох десятків місцевих та закордонних журналістів і прес-аташе посольств, викликала нову хвилю скандалу навколо цієї справи, адже від імені державної установи говорилося, що бюджетні кошти Казахстану використали для фінансування політичних процесів в Україні. Справа набула такого розголосу, що наприкінці січня президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв доручив державній прокуратурі провести розслідування.

Поки воно триватиме, журналіст Геннадій Бендицький схиляється до того, що Україна тут може бути і ні при чому. «Я, чесно кажучи, не розумію, чому про це заговорили. Це ганебні речі, про які звичайно мовчать. Але коли люди самі без жодного тиску починають у цьому признаватися, то мені здається, що вони просто не можуть знайти пояснень і намагаються викрутитись. Україна -досить велика країна, і якби якимось політичним силам потрібні були гроші, то їм не обов’язково залучати до цього Казахстан».

Де б не були ці гроші - витрачені на передвиборчу кампанію в Україні чи осіли на рахунках приватних компаній у Казахстані, до українського заводу, який поставив свою продукцію, вони так і не дійшли.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG