Доступність посилання

ТОП новини

Американський політолог Девід Сеттер звинувачує Захід у небажанні знати правду про підриви житлових будинків у Росії восени 1999 року.


Петро Кагуй Американський політолог Девід Сеттер звинувачує Захід у небажанні знати правду про підриви житлових будинків у Росії восени 1999 року.

Прага, 5 лютого 2004 року - Девід Сеттер тривалий час працював у Москві кореспондентом газет «Wall Street Journal» і «New York Times». Він автор книжки: «Епоха безпам’ятства: Падіння і захід Радянського Союзу», а нещодавно вийшла його нова книга: «Темрява на світанку: Становлення російської кримінальної держави».

У статті, опублікованій в американському тижневику «In the National Interest», Девід Сеттер нагадує, що у 1999 році в Росії було підірвано 4 житлові будинки, загинуло близько 300 осіб. У терактах звинуватили чеченців і після цього розпочалося нове вторгнення російських військ до Чечні. Війна підвищила рейтинг тодішнього прем’єра Володимира Путіна, якого згодом обрали президентом. Але, наголошує американський політолог, від самого початку були ознаки, які вказували на можливу причетність до цих підривів ФСБ Росії. Вибухова речовина, яку використовували при підриві будинків, відома під назвою «гексоген». Її використовують для нового покоління російських артилерійських снарядів. Гексоген виробляють лише на двох заводах на території Росії, котрі перебувають під жорстким контролем ФСБ.

Однак, тривожнішим є саме той факт, що агентів ФСБ фактично спіймали на гарячому, коли вони підкладали вибухівку в підвал п’ятого житлового будинку в місті Рязані. А після того, як їх затримали, голова ФСБ Микола Патрушев виступив із дивною заявою про те, що вибухівку підклали співробітники ФСБ в рамках навчання для перевірки пильності мешканців будинку.

Деякі члени громадської комісії, яка намагалася розслідувати підриви будинків, загинули, і їхня смерть, можливо, стала результатом організованої владою кампанії, аби змусити комісію припинити своє розслідування, - зазначає американський політолог Девід Сеттер.

17 квітня 2003 року було вбито біля свого дому в Москві заступника голови комісії, депутата Державної думи Сергія Юшенкова. А в червні минулого року інший російський народний депутат, один із редакторів опозиційної «Новой газеты» Юрій Щекочихін, який входив до згаданої комісії, помер у московській лікарні з ознаками отруєння після повернення з Рязані.

Дехто закордоном і в самій Росії, зауважує американський політолог, каже, що немає жодного сенсу розслідувати події вересня 1999 року, бо хто б не був відповідальним за ці терористичні акти, режим Путіна, який прийшов до влади після них, забезпечив у Росії стабільність. Однак, такий висновок небезпечний для Росії і всього світу, - наголошує Девід Сеттер, бо це посилює атмосферу безкарності і сприяє сповзанню Росії до авторитаризму.

Опитування громадської думки свідчать, що майже 40 % росіян не виключають причетності ФСБ до підриву будинків. З’ясування правди сприяло б мирному врегулюванню нинішнього збройного протистояння у Чечні, вважає американський науковець.

Але Державна дума Росії відмовилася створити парламентську комісію для розслідування цих подій. Захід також відмовляється приділити увагу таємниці терактів 1999 року. Але не через правдоподібність офіційних пояснень Росії, а, найімовірніше, через небажання визнати жахливий таємний підтекст цих неправдивих пояснень. І результатом такої позиції Заходу стане менш демократична і все більше нестабільна Росія, яка становить небезпеку для власного народу і для міжнародної спільноти, підсумовує американський політолог Девід Сеттер, статтю якого опублікував тижневик In the National Interest».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG