Доступність посилання

ТОП новини

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш висловив впевненість у тому, що мир і демократія тріумфуватимуть на близькому Сході. Попри тривалі ускладнення з гарантуванням безпеки в Іраку за сприяння ООН йде підготовка до передачі суверенних прав новій тимчасовій владі.


Михайло Мигалисько Президент Сполучених Штатів Джордж Буш висловив впевненість у тому, що мир і демократія тріумфуватимуть на близькому Сході. Попри тривалі ускладнення з гарантуванням безпеки в Іраку за сприяння ООН йде підготовка до передачі суверенних прав новій тимчасовій владі.

Прага, 5 лютого 2004 року.

Виступаючи у бібліотеці Конгресу у Вашингтоні у середу, президент Сполучених Штатів Джордж Буш заявив, що Ірак- це вільна держава, а ознаки демократії починають проявлятися і в інших країнах регіону:

«Довго американська політика не звертала уваги на те, що чоловіки й жінки перебували під гнітом, їхні права порушували, їхню надію придушували. Ця ера проминула, й так як це було в Німеччині, Японії та Східній Європі свобода переможе тиранію і на Близькому сході». За словами Буша, нестабільний і недемократичний Близький схід суперечить національним інтересам Америки ,тому що стає привабливим ґрунтом для тероризму. Як зазначив глава американської держави, терористи - це спадкоємці людиноненависницьких ідеологій двадцятого століття. (Буш мав на увазі нацизм та комунізм). Усього через день після ухвалення спеціального розслідування у справі інформації про зброю масового знищення в Іраку Буш висловив сподівання, що майбутні покоління оцінять той факт, що Сполучені Штати та Великобританія вирішили провести війну проти режиму Саддама Хусейна.

Тим часом у Багдаді голова американської адміністрації Іраку Пол Бремер повідомив, що його команда тісно співпрацюватиме із експертами ООН, які днями повинні прибути до Іраку, щоб обговорити виборчий процес та передачу суверенітету іракському народові. Проти американського плану, ухваленого торік у листопаді щодо формування нової перехідної влади в Іраку, категорично виступають деякі клерикальні лідери шиїтів, які становлять найбільшу меншину в Іраку. Бремер у четвер заявив, що не має змін щодо плану передачі суверенних повноважень новій перехідній владі 30 червня, однак коаліційні сили готові вести діалог щодо удосконалення цього плану. Тим часом, як заявив у четвер американський майор генерал Раймон Одє’рно, сили якого контролюють найскладніший з точки зору безпеки, так званий сунітський регіон Іраку, останні напади та саботажі скоюють угруповання, які намагаються у такий спосіб домогтися впливу у майбутньому незалежному уряді. Американський генерал однак вважає, що коаліційним силам пощастить придушити протягом наступного року групи насильного опору стабілізації та формуванню нового Іраку. Від 20 березня, початку воєнних операцій в Іраку, загинули 528 американських солдатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG