Доступність посилання

ТОП новини

Варшава захистить власників львівського ТЦ “Магнус”.


Володимир Павлів Варшава захистить власників львівського ТЦ “Магнус”.

Варшава, 6 лютого 2004 - Справа львівського торгового центру “Магнус” знайшла своє продовження вже й у польській столиці. У п”ятницю у Варшаві провели конференцію польські бізнесмени Єжи Конік та Яцек Новацкі, що вони є головними співвласниками львівського Торгового центру “Магнус”. Про події навколо цього торгового об”єкту чимало повідомляла українська преса. Тепер, на думку польських бізнесменів, прийшов час, щоб справою зацікавилася Варшава. Єжи Конік і Яцек Новацкі не приховують, що саме цей час на пошуки захисту у Варшаві вибраний не випадково. Адже з середи по п”ятницю у Польщі перебував з офіційним візитом міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, а вже у наступний четвер у Варшаві очікують на приїзд президента Леоніда Кучми.

Про клопоти польських співвласників львівського торгового центру “Магнус” написали уже дві загальнопольські газети. Про цю справу знають уже також у всіх польських структурах, а також у найважливіших кабінетах влади, повідомив журналістам на прес-конференції Яцек Новацкі.

Говорить Яцек Новацкі: “Нам вдалося повідомити організації, що займаються пропагуванням польсько-українських стосунків. Ми також надіслали інформаційного листа до канцелярії президента Польщі. Також про цю проблему ми проінформували канцелярію польського прем”єр-міністра. І розраховуємо, що в цей період, коли польсько-українські стосунки мають певні успіхи, як то підписана умова про нафтопровід Одеса-Броди-Гданськ, що в цій ситуації польський уряд зверне увагу також на долю дещо менших, але все ж значних польських інвестицій в Україні”.

Кор.: З неофіційних джерел уже є інформація, що польський уряд приділяє цій проблемі відповідну увагу. Під час візиту у Варшаві міністра закордонних справ України з ним розмовляв про це польський колега Влодзімеж Цімошевич. У розмові з газетою “Жечпосполіта” Костянтин Грищенко заявив:“Справа Магнуса є предметом зацікавлення українських державних структур, які цим уже займаються. Ми повинні зробити все, щоб таке більше не повторювалося”. У пресі теж пройшла інформація, що президент Александр Кваснєвський доручив Генеральній прокуратурі та Верховному суду вести нагляд за розвитком цієї справи. Отже, майже певним є, що питання про долю польських співвласників львівського торгового центру в тій чи іншій формі виникне і на запланованій на майбутній четвер зустрічі у Варшаві президентів Польщі та України. Чому ця справа набирає аж такого розмаху? Польський бізнесмен Єжи Конік пояснює, що за цим скандалом стоїть якась невідома, але дуже впливова постать в Україні.

Говорить Єжи Конік: ”Ми на сьогодні не знаємо, хто це, але це досить потужна особа в державі. Це особа, яка має значні впливи, бо на фабрикацію такого типу документів не може собі дозволити звичайний бандит. Ми намагались перевіряти через знайомих, через різні організації. І всі дороги ведуть до Києва”.

Кор.: Єжи Конік є особою добре знаною у Польщі, зокрема й тим, що заохочує польських бізнесменів до інвестування в Україні. На запитання, чи він і надалі залишатиметься речником українсько-польської економічної співпраці, впевнено відповідає, що так. Тільки з однією поправкою. Тепер, каже пан Конік, буду радити польським інвесторам, щоб не брали собі за партнерів українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG