Доступність посилання

ТОП новини

Останні події в Росії: коментарі Дієго де Охеда.


Славко Волинський Останні події в Росії: коментарі Дієго де Охеда.

Брюссель, 9 лютого 2004 - Нині в Брюсселі, в Єврокомісії темою номер один стала Россія. Тут два моменти: трагедія в московському метро і завершення чергового раунду переговорів на експертному рівні між представниками ЄС і Росії щодо компенсації збитків, які понесе Росія у зв’язку з розширенням Європейського Союзу.

Тема про боротьбу з тероризмом в офіційному Брюсселі вже стає “притчею во язицех”. Але вибух у московському метро в Єврокомісії не поспішали адресувати чеченцям. Ось що каже з цього приводу речник Єврокомісії Дієго де Охеда:

“Президент Єврокомісії Проді надіслав листа, в якому висловив співчуття з приводу жахливого вибуху в московському метро. Подібні листи надіслали комісари Віторіно і Патен. Зрозуміло, якщо буде чітко доведено, що це терористичний напад, то це зобов’яже нас надати нову допомогу Росії у боротьбі з тероризмом”.

Я перепитав у представника Європейської комісії, чи ЄС уже одержав підтвердження чуток, що вибух здійснили чеченці.

Дієго де Охеда відповів: “Ні, такої інформації з Москви ми ще не одержували. Це трапилось в Росії. Це в їхній компетенції проводити розслідування. Тому я відмовляюсь від коментарів”.

Наступне питання, яке нині обговорювала Європейська Комісія, це пошуки шляхів компенсації можливих збитків Росії, які вона понесе за рахунок розширення ЄС. Дієго Де Охеда пояснив для радіо “Свобода”, що це питання перенесене на 5 травня, тобто на час саміту ЄС - Росія: “Це важливе питання в наших переговорах. Але ми виключаємо його із порядку денного з наших переговорів щодо розширення ЄС. Наша позиція полягає в тому, щоб надати якнайбільше можливостей Росії знайти вигоду шляхом розвитку торгівлі з її сусідами по ЄС, а також надати можливості для розвитку і реалізації нових комерційних проектів з Єврососюзом, лібералізації візового режиму та багато чого іншого. Інакще якщо ставитиметься питання про компенсацію, то тут втратить не лише ЄС, але і Росія”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG