Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс відхиляє закиди кримської влади про розпалювання міжетнічної ворожнечі.


Володимир Притула Меджліс відхиляє закиди кримської влади про розпалювання міжетнічної ворожнечі.

Симферополь, 10 лютого 2004 - Меджліс кримськотатарського народу відхиляє закиди кримської влади про причетність до нещодавніх заворушень у Судаку і розпалювання в регіоні міжетнічної ворожнечі. Про це в інтерв’ю для Радіо “Свобода” заявив заступник голови Меджлісу Ремзі Ільясов.

Майже весь день минулої суботи тривало розширене засідання Меджлісу – представницького органу кримськотатарського народу, в якому також взяли участь кримські татари – урядовці і депутати та ветерани національного руху. Питання, що розглядалося, одне: як реагувати на звернення президії Верховної Ради Криму та Асоціації органів місцевого самоврядування АРК з приводу подій у Судаку, де, нагадаю, на початку місяця відбулися масові заворушення кримськотатарського населення.

Розповідає заступник голови Меджлісу Ремзі Ільясов: “У зв’язку з тими подіями, що відбулися в судацькому регіоні, склалася непроста міжнаціональна обстановка, і вину за це керівництво Верховної Ради Криму якоюсь мірою покладає на Меджліс. Мовляв, ми своїми діями чи бездіяльністю сприяли цьому. Президія Верховної Ради Криму звернулася до нас із проханням врегулювати це питання. Ми вислухали представників Судака і, виходячи з тієї інформації, яку отримали, дійшли до єдиної думки, що в Судаку ситуація спровокована самою місцевою владою”.

Він повідомив, що цього разу Меджліс вирішив не ухвалювати остаточного варіанту відповіді президії кримського парламенту, однак затвердив цілий комплекс заходів із цього питання, в тому числі вирішив ініціювати петиційну кампанію на захист прав кримськотатарського народу. Ремзі Ільясов продовжує:

“Меджліс ухвалив рішення підготувати заяву у відповідь на звернення керівництва парламенту автономії, підготувати звернення до міжнародних організацій, де ми наведемо факти систематичної дискримінації кримськотатарського народу в Україні. І ми запропонували керівництву автономії провести теледебати у прямому ефірі кримського телебачення, де обговорили б проблеми кримськотатарського народу, які перебувають у компетенції регіональної влади”.

Він також повідомив, що Меджліс ініціює своєрідний “круглий стіл” з проблем кримськотатарського народу, пропонуючи переговори з керівниками уряду і парламенту Криму. За словами Ремзі Ільясова, переговори і консультації наодинці з кримським прем”єром Сергієм Кунициним, спікером Борисом Дейчем і представником президента в Криму Олександром Діденком результатів не дають. Водночас Меджліс не налаштований на загострення етно-політичної ситуації на півострові. Ремзі Ільясов:

“Меджліс кримськотатарського народу, захищаючи інтереси кримських татар, не ставить собі за мету порушення інтересів громадян іншої етнічної приналежності. Попри ту ситуацію, що склалася сьогодні в Криму, ми готові до діалогу, готові сісти за стіл переговорів. Наше запрошення до влади прозвучало. Слово залишилося за владою”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG