Доступність посилання

ТОП новини

Гуманітарні вантажі для Чечні доправлятиме “Екуменічна служба милосердя “ Угорщини.


Василь Плоскіна Гуманітарні вантажі для Чечні доправлятиме “Екуменічна служба милосердя “ Угорщини.

Угорщина, 10 лютого 2004 – “Екуменічна служба милосердя” Угорщини цими днями розпочала свою чергову гуманітарну акцію закордоном. Допомогою угорців знову скористаються десятки тисяч мешканців Чечні. Вони отримають теплі зимові речі, похідні кухні, навчальні посібники для дітей та багато чого іншого. Представник цієї благодійної організації сказав, що їхня допомога надійде саме тим людям, які найбільше її потребують. Її можуть отримати й чеченці, які лише недавно залишили табір для біженців у Інгушетії.

Ця організація з Угорщини не є новачком на Північному Кавказі. Вона мала свої представництва в цьому регіоні ще в першу чеченську війну. Однак після того, як двох угорських громадян було викрадено озброєними зловмисниками як заручників, гуманітарну роботу припинили. Викрадачі зажадали за іноземців величезну суму грошей. Зібрати їх треба було в дуже стислі строки, адже йшлося про життя і смерть невинних людей, які стали жертвами злочинного бізнесу. Такої суми в Угорщині ні в кого не знайшлося, і тоді заручники випали з поля зору благодійних угорських організацій на кілька років. Звичайно, їхніми пошуками займалися на Північному Кавказі в кількох напрямках. Для звільнення співвітчизників багато зусиль доклали угорські дипломати. Заручників розшукували також російські військові, місцеве населення і федеральні спецслужби. Подробиці моменту звільнення викрадених угорців ніхто не розголошував. Але одного дня вони опинилися в Будапешті. Громадськість навіть до цієї пори не знає, як же насправді відбувалася передача заручників. Ні про яких учасників акції звільнення, звісно, ніхто широкій публіці не розказував, як і про те, чи фігурували у цій справі гроші для викупу, чи ні.

Тим не менше ця сумна історія не лякає посланців “Екуменічної служби милосердя” Угорщини, не дивлячись на 9-літній досвід роботи на Північному Кавказі. За цей час угорська організація надала населенню Чечні допомоги на 2 мільярди форинтів ( це 10 млн. дол. США). Нею скористалися сотні і тисячі чеченських сімей у таборах для біженців. Значною є матеріальна частка цієї служби у будівельних роботах з відновлення громадських установ, житлових будинків та шкіл Чечні. Можна сказати й так: ось уже чимало років “Екуменічна служба милосердя” Угорщини є одним з небагатьох розподілювачів гуманітарної допомоги від різноманітних міжнародних організацій та деяких закордонних урядів у даному регіоні. В окремих проектах запрошують взяти участь лише її працівників, оскільки на Північному Кавказі діє не так багато доброчинних організацій з-за кордону. Ця служба є єдиною угорською організацією, яка працює в таких гарячих точках, як Ірак, Афганістан, колишніх республіках Югославії. Її представники також працювали і на Закарпатті в 1998 році, допомагаючи горянам долати наслідки спустошливої повені на річках Тисі й Латориці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG