Доступність посилання

ТОП новини

Американський політичний консультант Ґері Нордлінґер дає поради українцям напередодні президентських виборів.


Сергій Кисельов Американський політичний консультант Ґері Нордлінґер дає поради українцям напередодні президентських виборів.

Київ, 10 лютого 2004 року.

Деякі українські політики звинувачують Сполучені Штати у втручанні у передвиборчу президентську кампанію в Україні. Ба більше: подейкують, що Вашингтон, мовляв, прагне експортувати оксамитову революцію в Грузії на українські терени. У вівторок в Києві з українськими журналістами зустрівся Ґері Нордлінґер, відомий у Сполучених Штатах політичний консультант.

Світло сонця - найкращий антисептик, сказав Ґері Норділнґер, хоча навряд чи він знав, що сонце - основа виборчої символіки одного з майбутніх кандидатів на президентське крісло в Україні від опозиції.Не знав американський політтехнолог і того, що українські ймовірні претенденти на президентство навряд чи мають рівний доступ до засобів масової інформації, адже Нордлінґер майже не знає українських реалій. Але він працював понад тридцять років у різних країнах, допомагав проводити вибори і в Бразилії, і в Еквадорі, усього в 23 державах. А тому його порада: якщо нема шансу дістатися до мас-медіа, то треба по-іншому використовувати виборчі гроші.Наприклад, платити людям, які стукали б у двері кожної домівки. І з уст в уста, як у прадавні часи, передавати інформацію про кандидата.

Американський політтехнолог також звернув увагу на проблему передвиборчих дебатів.Нагадаємо, що саме до таких дебатів, як вважають експерти, намагається не допустити в Україні влада. То ж ось, дві третини виборців, як правило, змінюють свою думку про кандидата саме після передвиборчих дебатів, стверджує американський фахівець.

Gary Nordlinger також дає добрі поради, як відбиватися від звинувачень у корупції. Він каже, що часом просто треба щиро зізнатися, людей це підкуповує.Такі підходи особливо були ефективні в Латинській Америці, говорив американський політтехнолог. Знову ж таки гість не наводив жодних паралелей з Україною, але чомусь факти і явища, про які він говорив, викликали з Україною однозначні асоціяції. Наприклад, що робили б у США, якби стало відомо, що той чи інший кандидат пробував поїти виборців дармовим пивом ... Суд, звичайно суд, говорив американець. А ще Нордлінґер радить кандидатам поцікавитися, скільки коштує в магазині кілограм цукру чи хлібина, бо коли кандидат цього не знає, а його запитають, гроші на всі мудрі технології, які він видав, можуть виявитися викинутими в болото. І звичайно ж прагматизм. Ідеологія не продається так само легко, як мило, казав американський політтехнолог. Тому в усіх країнах, в усіх системах є загальне правило: говори про те, що людям близьке, що їм болить щоранку і щовечора. А високі матерії краще залишити на пізніше.

Чи готовий американському гість надати допомогу комусь із кандидатів в українські президенти?

"Я був би щасливим запропонувати свій досвід – за гроші чи безоплатно – то вже інша розмова. Я допомагав би будь-якому кандидатові, якщо він вірить у чесні та прозорі вибори. Хоча поки мій досвід знайомства з політичною системою в Україні незначний".

На запитання про те, хто, на його думку, буде наступним президентом України, Ґері Нордлінґер лише знизав плечима:

"Не маю жодних ідей з цього приводу. Так само, як не можу сказати, хто буде наступним президентом Еквадору, хоча й пропрацював у цій країні чимало років".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG