Доступність посилання

ТОП новини

В Криму активізується “донецька” Партія мусульман.


Володимир Притула В Криму активізується “донецька” Партія мусульман.

Симферополь, 11 лютого 2004 - В Криму активізує свою діяльність народжена у Донецьку Партія мусульман України. Її лідери провели у Симферополі прес-конференцію, на якій заявили, що не збираються конкурувати із Меджлісом кримськотатарського народу. Але у Меджлісі стурбовані тим, що прихід цієї партії може вплинути на єдність кримських мусульман.

Про Партію мусульман України в Криму не чули з 1998 року, коли на виборах до українського парламенту на території автономії вона зібрала мізерні 16 тисяч голосів. У парламентських виборах 2002 року вона участі не брала, але, як птах Фенікс постала в Криму напередодні початку президентської виборчої кампанії.

Лідер Партії мусульман України, мешканець Донецька Рашид Брагін минулого тижня прибув до Криму й одразу удостоївся аудієції у кримського прем’єра Сергія Куницина, що одразу привернуло увагу до цього візиту місцевої преси. Пан Брагін заявив, що його партія має намір зосередити свою діяльність у Криму, де мешкає найбільша в Україні мусульманська громада. На прес-конференції 10 лютого у Симферополі він повідомив, що зараз Партія мусульман активно розбудовує на півострові свої регіональні структури. Проте Рашид Брагін заявив, що не погоджував свої плани ні з Меджлісом кримськотатарського народу, ні з Духовним управлінням мусульман Криму. Щодо останнього, то партійний лідер порадив кримському муфтію не втручатися у політичні справи, а займатися виключно духовними. Каже Рашид Брагін:

“Благословення цієї партії у нас є від Муфтія Духовного управління мусульман України Мухамедзянова, який перебуває у Києві. Я так розумію, що мусив би отримати благословення від Муфтія Криму? Але який стосунок має політична партія до Духовного управління? Це наші союзники та одновірці. У нас одна мета – міцна мусульманська умма в Україні. У цій ситуації наша організація виконує політичну волю мусульман України. Справа Духовних управлінь, яких є три в країні, – займатися духовними питаннями. Я не думаю, що це було б правильно, перед тим, як приїхати до Криму, отримувати благословення у всіх духовних лідерів”. Рашид Брагін також відкинув твердження про близькість до іншої народженої в Донецьку партії – “Регіони України”, хоч усіляко на прес-конференції хвалив її та її лідерів.

Так само пан Брагін стверджував, що не збирається сваритися із Меджлісом кримськотатарського народу, бо має з ним інші спільні цілі : захист прав кримських мусульман, переважна більшість яких кримські татари.

Рашид Брагін продовжує: “Чому зараз ми повинні включати Партію мусульман України в опозицію Меджлісу. Ні! Ми і сьогодні готові співпрацювати. Але, тут є одне “але”: ми центристська партія. А керівництво Меджлісу має якісь зобов’язання перед блоком “Наша Україна”, оскільки Рефат Чубаров і Мустафа Джемілєв пройшли у парламент за його списками. Зрозуміло, перебуваючи у фракції, вони зобов’язані виконувати її рішення. Ось тому я бачу одну перешкоду. Одну. Інших перешкод не може бути”, - заявив голова Партії мусульман України Рашид Брагін.

У Меджлісі його появу і плани в Криму зустріли із настороженістю і навіть ворожістю. Заступник голови Меджлісу Ремзі Ільясов каже, що це провокація з метою зруйнувати єдність кримськотатарського народу. Ремзі Ільясов:

“Їхні дії спрямовані насамперед на те, щоб електорат кримських татар розділити. Відірвати від того кандидата у Президенти, за якого кримським татарам пропонуватиме голосувати Курултай. Ми однозначно виступатимемо проти такої діяльності Партії мусульман і діятимемо відповідно, тому що в Ісламі за Шаріатом партій не буває. Враховуючи, що це провокація, що це дії на підрив єдності кримських татар, ми теж вживатимемо адекватні заходи”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG