Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі та українські школярі відроджують тимурівську допомогу.


Надія Кандиба Німецькі та українські школярі відроджують тимурівську допомогу.

Німеччина, 16 лютого 2004 - Німецькі та українські школярі мають намір відродити тимурівську традицію допомоги старим та немічним людям. Ця ідея втілюватиметься в життя в рамках проекту “Діти допомагають колишнім підневільним робітникам”, яким опікується берлінське благодійне товариство “Контакти”.

Ні для кого не секрет, що чимало колишніх підневільних робітників в Україні змушені жити в надзвичайно скрутних умовах. Як правило, це старі, хворі та самотні люди. Берлінська благодійна організація “Контакти” вирішила налагодити мережу допомоги для колишніх підневільних робітників і залучити до неї школярів.

“Ідея полягає в тому, щоб відродити тимурівську допомогу, про яку ми знаємо з книг Аркадія Гайдара. Йдеться про те, щоб діти допомагали старим людям у домашньому господарстві, супроводжували їх під час прогулянок, відвідували їх у день народження”, - розповів співробітник берлінської організації “Контакти” Ян Ілліх. Він висловив сподівання, що таким чином вдасться подолати ізоляцію цих людей у суспільстві. Паралельно діти записуватимуть життєві історії колишніх невільників, щоб зберегти їхні спогади для майбутніх поколінь. Звичайно, участь у такій допомозі є добровільною і супроводжуватиметься порадами фахівців з української Спілки жертв фашизму. За словами Яна Ілліха, вже вдалося налагодити зв’язки з однією з київських шкіл, учні якої захотіли приєднатися до цього проекту. Водночас берлінські школярі взяли на себе організацію низки благодійних заходів у Німеччині, під час яких збиратимуться кошти на гуманітарну допомогу для колишніх підневільних робітників. За словами Яна Ілліха, інтерес з боку німецьких дітей до теми остарбайтерів є дуже великим.

“Наше товариство вже тричі запрошувало до Німеччини колишніх невільників “третього рейху”, які нині живуть в Україні, і які наприкінці свого життя захотіли відвідати місця, де їм довелося страждати в молодості. Ці люди на знак примирення побували також у берлінських школах, де мали змогу поспілкуватися з німецькими підлітками”, - сказав Ян Ілліх. Долі колишніх остарбайтерів так сильно вразили німецьких дітей, що в Берліні учні відразу восьми шкіл запропонували свою допомогу. Як повідомив Ян Ілліх, влітку наступного року німецькі та українські діти зустрінуться в Києві. Вони разом братимуть участь у ремонті клубного приміщення, в якому зможуть зустрічатися колишні невільники. До речі, фінансується цей проект німецьким фондом “Пам’ять, відповідальність, майбутнє”, а також за рахунок приватних пожертвувань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG