Доступність посилання

ТОП новини

Переговори в ООН про возз’єднання Кіпру.


Юрій Дулерайн Переговори в ООН про возз’єднання Кіпру.

Нью-Йорк, 11 лютого 2004 - Політичні лідери обох частин острова Кіпру вирішили продовжувати переговори з генеральним секретарем ООН про можливість возз’єднання розділеної країни.

Кофі Аннан, генеральний секретар ООН, веде переговори з Рауфом Денкташем, лідером північної, турецької частини Кіпру, і Тассосом Попандопулосом, керівником грецьких кіпріотів на півдні острова. Кіпр 1-го травня має вступити до Європейського Союзу. Острів цей був розділений 1974 року наслідком вторгнення турецької армії. Вона окупувала північну третину території, щоб не дозволити місцевим політикам-грекам проголосити Кіпр частиною Греції. Відтоді співіснують два Кіпри: заможний південний район, де правлять греки, і зубожілий турецький на півночі острова. До того ж грецька частина Кіпру є міжнародно визнаною, і якщо Європейский Союз погоджується прийняти Кіпр, то лише його південну, грецьку частину.

Досі між двома громадами розділеного острова стосунки були, м’яко кажучи, прохолодними. І от на цьому тлі Організація Об’єднаних Націй за підтримки Сполучених Штатів запросила кіпріотів-греків і турків до переговорів у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку. “Вони мають історичну можливість об’єднати свою країну і увійти до Європейського Союзу разом, з великими вигодами, як економічними, так і соціальними”, - заявив Кофі Аннан. Ще два роки тому він висунув план, за яким Кіпр може перетворитися на федерацію двох громад у децентралізованій єдиній державі. Попередні переговори щодо можливості такого варіанту перервалися у березні минулого року. Причина була та, що Рауф Денкташ вимагав, щоб його так звану Турецьку Республіку Північного Кіпру, яку не визнає ніхто, крім Туреччини, визнали суверенною країною у складі Кіпрської конфедерації. Аннан пропонує закінчити нинішні переговори до 25-го березня, після чого ООН матиме право розв”язати на власний розсуд невирішені проблеми і провести щодо цього два одночасні референдуми на Кіпрі. Обидва кіпріотські лідери висунули свої застереження, але часу обмаль. Як підкреслив Фред Еккард, представник ООН, “Гадаю, тут кожен виходить з того, що розпочата нині праця має завершитися до 1-го травня”.

У позитивному рішенні кіпрського питання вельми зацікавлені Сполучені Штати, бо від цього може залежати прийняття до Європейського Союзу Турчеччини, яку пов’язує з Америкою дружба і Організація Північно-Атлантичного договору, НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG