Доступність посилання

ТОП новини

Рональду Рейгану виповнилось 93 роки.


Мирослава Гонгадзе Рональду Рейгану виповнилось 93 роки.

Вашингтон, 6 лютого 2004 року.

6 лютого Рональду Рейгану виповнилось 93 роки. Він став єдиним президентом в історії США, який дожив до такого похилого віку. Та світу він запам’ятається своїми легендарними висловлюваннями і тими великими справами, якими йому без перебільшення вдалось перевернути світ.

За свідченням істориків, жоден інший президент Америки, після Франкліна Рузвельта не змінив політику США настільки, наскільки це вдалось Рональду Рейгану. Його правління назвали “консервативною революцією” і навіть “революцією Рейгана”. Він розпочав свій професійний шлях як спортивний коментатор на маленькій радіостанції в Айові. У 1937 році Рональд Рейган переїхав до Голлівуду, там, окрім акторства, він почав займатись активною профспілковою діяльністю і вже у 1966 році переміг на виборах губернатора Каліфорнії. Його називають великим комунікатором, він умів знаходити порозуміння і компроміси з усіма. Його успішне восьмирічне губернаторство у південному Штаті відкрило йому шлях до найвищої посади у державі. Рейган був геніальним оратором. Його мистецтво базувалось не лише на вмінні висловлювати свої думки, а й на тому, що він мав фундаментальні переконання і вірив у те, з чим звертався до людей. Одним із таких переконань була упевненість у тому, що Радянський Союз, як він влучно відзначив, є “імперією зла”, яку треба знищити. Одного разу, готуючись до виступу на радіо, президент Рейган пожартував перед виходом в ефір:

“Мої співвітчизники, я з задоволенням повідомляю вам, що сьогодні я підписав закон, який назавжди позбавить нас Росії. Ми починаємо бомбардування через п’ять хвилин”,- сказав Рональд Рейган, перевіряючи, чи працює мікрофон. Ці слова тоді не на жарт переполошили світ. Але вже через декілька років улітку 1987 року Президент Рейган, стоячи біля Берлінської стіни, цілком серйозно заявив:

“Одна справа, яку може зробити Радянський Союз і яка не стане помилкою, а навпаки драматично підніме вартість свободи і миру. Генеральний секретаре Горбачов, якщо ви хочете миру, якщо ви хочете відкритості для Радянського Союзу і Східної Європи, якщо ви хочете лібералізації, підійдіть до цієї стіни! Пане Горбачов, відкрийте ці ворота! Пане Горбачов, зламайте цю стіну!”

Сьогодні Рональд Рейган став практично недієздатний. Хвороба Альцгеймера позбавила його пам’яті. Але активною залишається його друг, партнер і вірна дружина Ненсі Рейган. Вона продовжує працювати і поширювати пам’ять про свого чоловіка, який назавжди залишиться для Америки героєм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG