Доступність посилання

ТОП новини

Чи дійсно «несумісні» «Свобода» і «Довіра»?


Ірина Халупа Чи дійсно «несумісні» «Свобода» і «Довіра»?

Ірина Халупа, Сергій Драчук

Прага, 11 лютого 2004 – Новий генеральний продюсер Радіо «Довіра» Сергій Кичигін, який ініціював усунення програм української редакції радіо «Свобода» з розкладу мовлення його станції, наполягає на тому, що ці плани не мають нічого спільного з політикою. У четвер на інтернетівських сторінках тижневика «2000», який Сергій Кичигін також редаґує, він оприлюднив свої міркування, що, на його думку, виправдовують такий крок.

Сергій Кичигін запевняє, що «розумів, на що йде», коли висловлював свою головну думку: формати мовлення «Свободи» і «Довіри» несумісні. Зокрема, за його словами, від працівників радіо «Довіра» було багато нарікань на те, що передачі «Свободи», хоч і змістовні, важливі, але за стилістикою абсолютно архаїчні, монотонні, відлякують потенційного слухача.

Наводить Сергій Кичигін і свого листа до керівництва «Довіри», де на трьох із половиною сторінках дрібного друкованого тексту детально розписує свій погляд на місце радіостанції «Свобода» в етері «Довіри». Його висновок: нинішня «Свобода» такого місця не має. Кичигін порівнює «Свободу» з відомим, але вже не популярним російським діячем Александром Солженіциним: він теж кумир і символ, але його майже не запрошують до себе навіть найдемократичніші російські засоби інформації, бо час вимагає нині вже іншої стилістики, пише Кичигін.

Чи ж дійсно так уже несумісна «Свобода» з сучасними «ФМ»-станціями (а саме за таку вважає себе «Довіра»)? Найпершу відповідь мають дати слухачі. А ось думка фахівців.

Ми звернулися до заступника директора відділу оцінки програм радіо «Свобода» Пола Тиббитса з питанням: наскільки реальне твердження керівництва «Довіри», що присутність українських програм радіо «Свобода» на їхній хвилі знижує їхній рейтинґ? Пол Тиббитс:

- Я не вважаю, що це твердження варте довіри, і то з кількох різних причин. Ми з’ясували, що протягом останнього календарного року рейтинґ української редакції зріс досить істотно: з 5,5 % у 2002 році до 8,4% в 2003 році. Ми здійснили це дослідження якраз наприкінці минулого року, отож згадуємо зовсім свіжі дані.

Радіо «Довіра» стверджує, що програми української «Свободи» не відповідають «ФМ»-форматові, який хоче залучити ширшу й молодшу авдиторію. Чи маємо ми цифри, якими можемо показати, що насправді молодий слухач слухає радіо «Довіра» через те, що на «Довірі» є «Свобода»?

- Звичайно, є цифри, що підтверджують факт: авдиторія української служби досить молода. Чверть ваших слухачів протягом минулого року була віком від 15 до 24 років. Також із усіх слухачів радіо “Свобода” дві третини молодші від 45 років. Отож несправедливо було б казати, що українська служба «не дружня» до “ФМ”, – вважає заступник директора відділу оцінки програм радіо «Свобода» Пол Тиббитс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG