Доступність посилання

ТОП новини

Група депутатів Івано-Франківської міськради занепокоєні втратами, яких внаслідок реконструкції зазнає історична частина обласного центру Прикарпаття.


Іван Костюк Група депутатів Івано-Франківської міськради занепокоєні втратами, яких внаслідок реконструкції зазнає історична частина обласного центру Прикарпаття.

Івано-Франківськ, 13 лютого 2004 - Група депутатів Івано-Франківської міськради заявила представникам місцевих мас-медіа, що реконструкція міста, яка проводиться впродовж останніх років, не лише надає обласному центру європейського вигляду. Внаслідок реконструкції часто знищуються унікальні історичні пам’ятки містобудування, архітектурне обличчя Івано-Франківська зазнає безповоротних втрат. Обласний центр Прикарпаття упродовж останніх років вважають одним з найошатніших міст у державі. Усе це результат реконструкції історичної частини міста, яку послідовно здійснює міська рада. Туристи, які відвідують Івано-Франківськ, одностайно заявляють, що це місто зараз нічим не поступається будь-якому з міст Центральної Європи. Івано-Франківськ є постійним переможцем у всеукраїнських конкурсах міського благоустрою. Однак частина депутатів Івано-Франківської міської ради на засіданні прес-клубу реформ заявила, що квапливі рішення щодо зміни архітектурного обличчя міста завдають непоправної шкоди історичним пам’яткам містобудування. Обговорюючи з представниками мас-медіа тему “Реконструкція Івано-Франківська: проблеми й запитання”, депутати не стримували своїх емоцій, наголошуючи, що значна частина тих, хто займається реконструкцією міста, не розуміють самого змісту міських архітектурних ансамблів. Голова фракції “Наше місто” Андрій Микитин наголошує: “Той ґазда каже, коло церкви треба знести всі будинки, щоб зробити вхід у церкву. Другий каже, що перед ратушею треба насипати козацьку могилу. Це сільські ґазди. Вони в селі гарно ґаздували. Але вони не розуміють, що місто має свою міську культуру”. Депутати наголошували, що нищаться унікальні історичні споруди. На місцях вікон у будинках-пам’ятниках архітектури прорубують двері. Збиваються скульптури, які прикрашають фасади давніх будинків. Безслідно з вулиць зникає бруківка, якій кілька сотень років. Не менші претензії депутати висловили також до встановлення пам’ятників в обласному центрі Прикарпаття. Адже за оцінкою мистецтвознавців, художню вартість в Івано-Франківську має лише один пам’ятник – Адамові Міцкевичу. І той встановлений ще в 30-ті роки минулого століття. Зараз у місті планують встановити ще три пам’ятники – Тарасові Шевченку, Степанові Бандері та В’ячеславові Чорноволу. На це з міського бюджету виділені 150 тисяч гривень. Однак і тут шляхетні наміри межують з ненайкращим втіленням. Депутат міськради Володимир Швадчак щодо вибору місця, де планують встановити пам’ятник Степанові Бандері, зауважив: “1. Якщо пам’ятник Бандері поставлять лицем до вулиці Бандери, то він буде спиною до Європейської площі. А якщо поставлять лицем до Європейської площі, то пам’ятник буде дивитись на автозаправку. 2. Громадськість сама повинна визначати, потрібні пам’ятники чи не потрібні, де їх потрібно ставити. Все одно, скільки пам’ятників би не ставили, а лише один залишається, який має мистецьку вартість. Це пам’ятник Міцкевичу. І в цьому наша ганьба”.

Завершуючи гостру дискусію, депутати заявили, що вони не допустять, щоб згідно з планом міської реконструкції були зрізані липи на одній з найстаріших вулиць міста – вулиці Шевченка. Згідно з планом міської реконструкції комунальники вже заявили, що планують зрізати півтори сотні дерев, вік яких понад сто років. Депутати ж переконані, що дерева – не лише прикраса міста, але й невід’ємна частина його історії. Вони заявили, що якщо давні дерева зрізатимуть, то виведуть на їхній захист іванофранківців. Зрештою, депутати запропонували журналістам звернутись до громадськості Івано-Франківська з пропозицією утворити раду, яка б детально відстежувала всі кроки щодо здійсненя реконструкції і стояла на перешкоді руйнування історичних пам’яток міста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG