Доступність посилання

ТОП новини

Західні оглядачі про «надзвичайні» зміни в конституційній реформі.


Сергій Драчук Західні оглядачі про «надзвичайні» зміни в конституційній реформі.

Прага, 3 лютого 2004 – Верховна рада України на позачерговій сесії, що тривала кількадесят хвилин, вирішила в вівторок прибрати з проєкту конституційної реформи засаду про вибори президента в парламенті, як також і про призначення суддів лише на 10 років. Дебати остаточно розкололи рештки колишньої опозиційної четвірки: по комуністах, які перейшли до владного табору наприкінці грудня, від неї тепер відпали й соціялісти, які підтримали сьогоднішню ухвалу. Залишилися лише «Наша Україна» й блок Юлії Тимошенко, які далі блокували нинішнє голосування: вони вважають його за узаконення результатів 24 грудня, які відмовляється визнати Рада Європи та інші міжнародні організації , тоді нинішній проєкт реформи було за сумнівних обставин ухвалено в першому читанні.

Західні політологи по-різному оцінюють останні події.

Те, яким чином і за яких обставин вирішуються в Україні питання конституційної ваги, непокоїть фахівця з проблем Східної Європи Райнера Лінднера з німецького Університету Констанц: «Ми бачимо, що парламент зараз – це щось як іграшка в руках президента. Це зараз головна проблема українського парламентаризму».

На думку експерта, це зашкодить зближенню України з західним світом: «Якщо говорити про можливе членство України в Європейському союзі чи про відносини України з Європейським союзом, то Україна ще дійсно дуже далека від демократичної держави з розвиненою політичною культурою».

Райнер Лінднер вважає, що ухвала Верховної Ради, разом із нещодавнім інтерв’ю президента Леоніда Кучми, в якому він вкотре пообіцяв не балотуватися на третій термін, уже фактично розпочали президентську кампанію, яка не несе з собою нічого доброго: «Ми побачимо сценарій, якого раніше не бачили: тепер супротивники Ющенка намагатимуться здобути такої ж популярності, як і він. Гадаю, це буде дуже гидка виборча кампанія, на жаль. І час би західним спостерігачам на виборах, ОБСЄ, ЄС та іншим організаціям, і з трансатлантичної, і з європейської спільноти, приглянути за Україною», – вважає фахівець із проблем Східної Європи з Університету Констанц у Німеччині Райнер Лінднер.

Натомість інший німецький експерт в українських справах, керівник відділу Росії та СНД в Німецькому товаристві зовнішньої політики Александер Рар вважає, що й попри незгоду з результатами вівторкової надзвичайної сесії українська опозиція виграла від них: «Гадаю, цей крок – це радше поразка тих, хто хотів змінити конституцію дуже радикальним чином, і невеличка перемога опозиції».

На думку фахівця, нинішнє занепокоєння опозиції навколо процедурних питань, які власне й ставлять під сумнів законність усіх конституційних змін, після вівторкової сесії Верховної Ради не зацікавить Захід: «Це не та тема, яка широко обговорюється зараз у Німеччині чи взагалі на Заході. Я б сказав, що становище нікого тут не стурбує, не розчарує, це нікого не цікавить. Реакції на це в західній пресі не буде ніякої, хіба, може, в Раді Європи хтось слово скаже», – вважає німецький політолог Александер Рар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG