Доступність посилання

ТОП новини

Іноземна преса про висліди надзвичайної сесії: Кучма посилився й розколов опозицію.


Сергій Драчук Іноземна преса про висліди надзвичайної сесії: Кучма посилився й розколов опозицію.

Прага, 4 лютого 2004 – Вівторкова надзвичайна сесія Верховної Ради України привернула деяку увагу західної, як також і російської, преси: оглядачі переважно вважають повернення до прямих виборів президента тактичним ходом Леоніда Кучми, який по суті зміцнив своє становище й остаточно розколов опозицію.

«Тактичним відступом» Леоніда Кучми називає швейцарський щоденник «Ноє Цюрхер Цайтунґ» те, що Кучма після бурхливого протесту української опозиції та Ради Європи відмовився від свого наміру перейти до виборів голови держави в парламенті. Дійсно , хитрий Кучма своєю прорахованою поступкою двічі досяг успіху, його не варто недооцінювати, пише газета. Завдяки тому, що парламент удруге проголосував щодо його пропозиції, леґітимнішими стають і інші частини пропонованих конституційних змін, як-то передача частини президентських повноважень урядові й парламентові. А опозиція, досі об’єднана в своєму протистоянні з Кучмою, вкотре опиняється розколеною й послабленою. Голова держави вочевидь усвідомив, що йому буде нелегко домогтися змін супроти волі опозиції та західноєвропейців, і тому вирішив собі скинути баласт, щоб порятувати головне, мовиться в статті. Якщо ці зміни пройдуть, то Кучму зможе цілком влаштувати й те, коли його наступником стане хтось із його популярних супротивників (тут усі ставлять на Ющенка), робить висновок швейцарський щоденник «Ноє Цюрхер Цайтунґ».

Російське ж видання з назвою «Ґазета» назвало свою статтю «Леонід Кучма цілить на прем’єр-міністра». Вівторкова ухвала повернути до Конституції засаду про всенародні вибори президента і водночас суттєво обмежити повноваження голови держави, передавши їхню більшу частину прем’єр-міністрові, дає таким чином Леонідові Кучмі змогу залишатися при владі й після закінчення терміну його повноважень. Для цього йому навіть не треба балотуватися на посаду президента , досить стати прем’єром. Отож, з одного боку, вимоги опозиції частково задоволено, з іншого ж, законопроєкт фактично нічого не змінює в розстановці сил на політичному кону України, зазначає автор статті в російському щоденнику «Ґазета».

Російська ж «Нєзавісімая ґазета» вважає, що помилки опозиції і внутрішні суперечності в її лавах, схоже, зміцнили становище пропрезидентських сил, а сам Кучма здобув чудову можливість засвідчити, що він готовий до будь-яких компромісів, а от опозиція налаштована неконструктивно.

Інший російський щоденник, «Комерсант», теж звертає увагу на те, що за президентський проєкт конституційної реформи проголосувала фракція соціялістів на чолі з Олександром Морозом, який досі вважався за послідовного й безкомпромісного супротивника Леоніда Кучми. Якщо соціялісти й далі залишатимуться на позиціях пропрезидентського табору, команда Леоніда Кучми зможе розраховувати на конституційну більшість у парламенті, зазначає «Комерсант».

В іншій статті в цій самій газеті висловлено дещо протилежну думку: опоненти президента нині не без задоволення з’ясували, що не такий страшний Кучма, як його малюють. Президентській команді вочевидь бракує політичної сміливості й адміністративного ресурсу, щоб під вивіскою політичної реформи залишити поза грою популярного лідера «Нової України» Віктора Ющенка, позбавивши його шансу стати всенародно обраним президентом. Мабуть, прагматично зваживши всі «за» і «проти», в таборі Кучми вирішили, що такий шлях ризикований, загрожує внутрішніми заворушеннями, що їх партія влади може й не пережити, припускає автор статті. Тому й вирішили створити враження чесної боротьби, в перебігу якої, звичайно ж, вдадуться до всіх важелів і механізмів, щоб не надто досвідчений у тонкощах демократії український електорат за старою радянською традицією проголосував «за начальство». А саме – за прем’єра Віктора Януковича, пише російський щоденник «Комерсант», називаючи його головним претендентом на роль «кандидата від влади» на виборах 2004-го.

І знову ж «Нєзавісімая ґазета» не виключає можливості, що «цивілізований світ» обере Україну за «показовий полігон» для демонстрації своїх можливостей впливу на теренах СНД. І тоді проти Кучми спільно виступить не тільки опозиція, але й навіть нещодавні друзі, що рятуватимуть кожен себе, свій бізнес і свою родину. В такому разі другому президентові України дійсно доведеться дати пояснення щодо всіх тих скандалів, у яких згадане його ім’я. І спокійної старості не буде. І не лише в Кучми, а й в інших президентів СНД, яким доведеться замислитися над свої майбутнім. Але не можна також виключити, додає авторка статті в російському щоденнику «Нєзавісімая ґазета», що Захід вкотре махне рукою на демократію в СНД. У такому разі в українського президента з’явиться шанс увійти в історію переможцем, а їх, як відомо, не судять.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG