Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Ірак – США: передання влади.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Ірак – США: передання влади.

Прага, 16 лютого 2004 – Західні оглядачі широко коментують останні заходи адміністрації США і коаліційного командування в Багдаді з метою передати владу іракському керівництву до кінця червня. На думку більшості коментаторів, нинішні поспішні зусилля без належної попередньої підготовки можуть закінчитися громадянським конфліктом. Вину за це преса складає переважно на адміністрацію президента США Буша.

Коментатор газети «Вашингтон пост» Джексон Дігль вважає, що адміністрація Буша припустилася серйозної помилки минулого року під час підготовки до удару по Іраку: вона не опрацювала плану післявоєнної окупації цієї країни. Для передання влади іракському керівництву до 30 червня, підкреслює автор, Вашингтон повинен мати чітку стратегію дальшого майбутнього Іраку, де ситуація залишатиметься нестабільною. Найбільша небезпека, на думку автора, це вибух громадянської війни між шиїтами, сунітами і курдами. Дальшу небезпеку представляють шиїтські консервативні лідери, які намагаються установити авторитарний ісламістський режим в Іраку.

Оптимальний сценарій для Іраку, підкреслює коментатор, це поступове формування плюралістичної іракської адміністрації, яка з часом вивільнила би США від військової присутності і союз НАТО від потреби надсилати сюди свої миротворчі підрозділи.

Французька газета «Ле Монд» свою редакційну статтю починає запитанням: наскільки поліпшилося становище в Іраку після захоплення Саддама Хусейна?

Вашингтон розраховував, підкреслює газета, що захоплення Саддама зіб’є дує його прихильників, тобто прорежимних елементів, які влаштовували терористичні атаки проти коаліційних підрозділів. На думку газети, захоплення диктатора не змінило нічого. Щоправда, це стало ударом по прихильниках режиму і по іракському й арабському націоналізмі. Проте його арешт, веде далі газета, не залякав терористів-самовбивць, які продовжують свої атаки, підірвавши понад сто людей лише протягом минулого тижня. Цілі останніх атак, тобто будинки місцевої іракської поліції і сил безпеки, підкреслює газета «Ле Монд», вибрані не випадково. Терористичні групи, пов’язані з мережею “Аль-Кайда”, намагаються залякати іракців і таким чином відвернути дальший набір до іракської армії і поліції. Вони намагаються також провокувати сутички між різними етнічними групами, сподіваючись розпалити громадянську війну в Іраку.

ООН, пише на закінчення «Ле Монд», надіслала до Іраку одного зі своїх найталановитіших дипломатів Лахдара Брагімі, який мав би докласти зусиль, щоб не допустити до громадянського конфлікту. Проте чи зможе він, запитує газета, зупинити дальші політичні і військові промахи в Іраку?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG