Доступність посилання

ТОП новини

Джон Керрі, якого республіканці у США називають "схожим на француза", обіцяє відновити відносини зі старою Європою (якщо він стане американським президентом).


Мирослава Гонгадзе Джон Керрі, якого республіканці у США називають "схожим на француза", обіцяє відновити відносини зі старою Європою (якщо він стане американським президентом).

Вашингтон, 16 лютого 2004 року.

Сенатор Джон Керрі продовжує перемагати на попередніх виборах за кандидата від демократичної партії на посаду президента США. На сьогодні за нього проголосували у 14 з 16 штатів, де пройшли попередні вибори. У понеділок кандидати розпочали кампанію у штаті Вісконсент.

Переконливі перемоги шістдесятирічного сенатора з Масачусетса Джона Керрі є безпрецедентними в сучасній історії Америки. Ще в грудні на початку передвиборчих перегонів він посідав одне з останніх місць у списку кандидатів-демократів на президентських виборах. Зараз більшість аналітиків сходяться на тому, що саме він є тим кандидатом, який може поборотись з Джорджем Бушем за президентську посаду. Вже сьогодні згідно з опитуванням громадської думки він за популярністю на декілька пунктів випереджає діючого президента. Пересічні демократи та й зрештою прогресивні республіканці дивляться на Керрі, як на єдиний шанс змінити сучасну політику США. Прагматичні американці втомились відчувати себе незахищеними і слухати про вічну війну проти тероризму. Вони не задоволені зростанням дефіциту американського бюджету і безробіттям. Вони шукають лідера, пріоритетом якого буде внутрішня політика в державі. І Джон Керрі готовий стати таким лідером. Він заявляє: "Ми будемо боротися за енергетичну незалежність, ми відкриємо нові ринки, підтримуватимемо нові ініціативи, створимо 500 тисяч нових робочих місць у Сполучених Штатах Америки. І найважливіше, жодному молодому американцеві в уніформі ніколи не доведеться воювати і вмирати через те, що Америка залежна від нафти на Близькому сході. Ми здобудемо нашу незалежність”.

В особі Джона Керрі республіканські аналітики зіштовхнулись з серйозним конкурентом. На початку перегонів вони розраховували, що популіст Говард Дін буде номінований демократичною партією на кандидата в президенти. Але такого серйозного і досвідченого політика, як Джон Керрі, перемогти буде надзвичайно складно. Іміджмейкери Джорджа Буша перебувають у пошуку компромату на сенатора Керрі. Поки що чогось справді крамольного у його біографії вони не знайшли. І за відсутності серйозних недоліків Керрі звинувачують у тому, що він (і це не жарт) схожий на француза. Але Джона Керрі, дід якого був чеським євреєм, видається, схожість з французами аж ніяк не засмучує. Більше того, він не приховує свого захоплення французькою поезією і щовечора полюбляє випити склянку доброго французького вина. Можливо, його любов до так званої Старої Європи дасть змогу Америці відновити добрі стосунки з Європейськими країнами, якщо Джон Керрі стане повноправним власником Білого дому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG