Доступність посилання

ТОП новини

Українські пенсіонери, які постійно мешкають в Угорщині, отримують угорські пенсії. Питання – як довго?


Василь Плоскіна Українські пенсіонери, які постійно мешкають в Угорщині, отримують угорські пенсії. Питання – як довго?

Угорщина, 12 лютого 2004 – Міграційне управління Угорщини наводить таку статистику: у 2003 році з України до Угорської Республіки переїхали на постійне місце проживання (ПМП) майже 400 осіб пенсійного віку. Після оформлення відповідних документів всі вони розраховують отримати угорську пенсію. У цій державі вона в кілька разів перевищує українську.

У пенсійному фонді Угорщини персонал досить добре обізнаний зі справами своїх українських клієнтів, бо працюють з ними вже не перший рік. Якщо точніше, то оформлення їхніх пенсій триває з 1963 року. Саме тоді між колишньою Угорською Народною Республікою і СРСР була укладена міжурядова угода про взаємну виплату пенсій жителям цих країн при переселенні на ПМП. З Угорщини до Радянського Союзу їхали одиниці, проте з УРСР, зокрема, із Закарпаття, етнічні угорці виїжджали постійно. Особливо активізувалися ці поїздки після розпаду СРСР і утворення незалежної України. Працівники головної пенсійної установи Угорщини пригадують, що в окремі роки вони оформляли понад 600 пенсійних карт переселенцям з України.

Нові власники угорських пенсійних посвідчень на перших порах почувалися комфортно. Справа в тому, що середня українська пенсія нині становить 140-150 гривень (приблизно 28-30 дол. США). Проте в Угорщині вихідці з України нерідко отримують на руки від 200 до 300 доларів залежно від освіти, місця і стажу роботи. Щоправда, раніше, ще за часів соціалістичної Угорщини, тут також були непогані пенсії. Міжурядова угода від 1963 року була вельми сприятливою для колишніх радянських спеціалістів, що працювали в Угорщині в тривалих службових відрядженнях. Не секрет, що за 26 років дії цієї угоди, тобто з моменту підписання і до 1989 року, коли змінився суспільно-політичний устрій в УНР, у цій країні осіло чимало пенсіонерів з партійно-радянської номенклатури. Вони дивилися на угоду насамперед з прагматичного боку. Бо знали, що рівень життя в Угорщині завжди був на щаблину вищим від радянського. Проте в дев’яності роки отримати посвідчення переселенця стало набагато важче. Навіть етнічні угорці з Закарпаття кажуть про це так: “Багато нервів і грошей”. Крім того, ніхто з них не знає, чи ситуація з виплатами пенсій для громадян України не зміниться після вступу Угорщини до ЄС. Адже сусідні з Україною Словаччина та Чехія припинили це робити вже кілька років перед цим. Просто економічна й політична ситуація змінилися, і кожен уряд намагається економити кошти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG