Доступність посилання

ТОП новини

Свобода зникла з FМ Києва та інших міст по всій Україні.


Ірина Халупа Свобода зникла з FМ Києва та інших міст по всій Україні.

Вашингтон – Прага – 17 лютого 2004 року.

Українські програми радіо “Вільна Європа” - радіо “Свобода” були зняті з ефіру сьогодні в Києві та в інших містах України. Телерадіокомпанія “Довіра” реалізувала свою погрозу та вилучила українську “Свободу” з мережі свого мовлення.

Президент корпорації радіо “Вільна Європа”- радіо “Свобода” Томас Дайн заявив, що цей вчинок “Довіри” є свідченням розвитку певного політичного процесу, серйозним кроком назад щодо свободи слова в Україні. “Замовчування унікального свободівського продукту, збалансованої та всебічної місцевої інформації, зокрема в цей виборчий рік, відбирає в українців необхідне джерело інформації, якої вони потребують для серйозних рішень щодо майбутнього їхньої країни”,- сказав Дайн і додав,що “це обмежує відкриту дискусію в Україні”.

Програми “Свободи” були зняті з хвиль “Довіри” сьогодні вранці о 6:30. Томас Дайн висловив обурення таким раптовим та однобічним припиненням успішного партнерства з “Довірою”.

Радіо “Довіра” повідомило “Свободу” листом від 11-го лютого, всього за тиждень до вилучення з ефіру. На думку Томаса Дайна, причини, якими “Довіра” пояснює зрив співпраці, є насправді “безпідставними та хибними”. “Довіра” ніяк не відгукнулася на численні спроби “Свободи” зустрітися після отримання листа.

“Довіра” ретранслювала 5 годин програм української “Свободи” на своїй FМ- мережі від 1998-го року. Найсвіжіші соціологічні дослідження, які здійснила американська фірма “Інтермедіа”, стверджують, що слухацька аудиторія “Свободи” зросла на 30 % за останніх 12 місяців, зокрема серед молоді віком 15-24 років.

За словами Томаса Дайна, радіо “Свобода” не хоче полишити своїх слухачів,вже розпочалися пошуки нових FМ -партнерів у Києві та в інших містах України.

“Свобода” продовжує трансляції в Україні на коротких хвилях, її програми ще можна слухати на незалежних FМ-станціах у 6 містах України, серед них Одеса і Севастополь. Цього тижня “Свобода” розпочала трансляції на середніх хвилях з Угорщини. Слухачі можуть почути “Свободу” на FМ- діапазоні 1188 від 20-ї до 21-ї години та від 22-ї до 23-ї години кожного дня.

Сотні слухачів звернулися до радіо“Свобода”, протестуючи проти її зникнення з хвиль “Довіри”.

Молодий студент, майбутній юрист надіслав таке електронне повідомлення: “Хочу вам сказати, що мені, студенту, цікаво слухати “Свободу”. Ви даєте нам правдиву картину подій у світі та в Україні”.

Провідні українські опозиційні лідери, серед них колишній прем’єр Віктор Ющенко, голова партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко, відомий правозахисник і депутат Степан Хмара, а також незалежні місцеві газети рішуче виступили за те, щоб ”Свобода” далі транслювалася по всій Україні.

Томас Дайн сказав, що рішення “Довіри” нагадує “добрі” старі часи і є “сумною прелюдією до відзначення 50-ї річниці програм української “Свободи” влітку цього року”.

16-го серпня 1954 року “Свобода” розпочала транслювати свої програми в Україні. Сьогодні радіо “Свобода” є провідним радіомовцем в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG