Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина не планує обмежувати напливу робочої сили з Польщі та Словаччини.


Василь Плоскіна Угорщина не планує обмежувати напливу робочої сили з Польщі та Словаччини.

Угорщина, 17 лютого 2004 – Ринок робочої сили в Угорщині залишатиметься відкритим для робітників з Польщі та Словаччини навіть після вступу цих країн до Євросоюзу. Такою наразі є офіційна думка деяких політиків від угорських партій, що претендують на мандати депутатів Європарламенту. Проте не всі працюючі угорці однозначно сприймають такий “широкий” жест. Вони побоюються, що з напливом сусідів шанси місцевих робітників отримати роботу стануть ще меншими. Особливо стійкими такі настрої є серед угорців середнього віку.

Конкуренція допомагає рухатися вперед економіці, але робить до певної міри дискомфортним життя деяких прошарків населення. У справедливості цієї істини вже не раз мали змогу пересвідчитися угорці за роки ринкової економіки. Дуже багато з них втратили роботу на початку 90-х років під час приватизації великих і дрібних державних підприємств. Хтось зумів перебудуватися, відкрив власний бізнес. Проте багато хто змушений і досі пропонувати себе найманим робітником і не завжди успішно. Демократично обрані уряди Угорщини намагалися дещо пом’якшити цей процес. Вони запроваджували відповідні програми зайнятості населення. Це допомогло зменшити безробіття до 6-8%. Наприклад, у сусідніх Словаччині й Польщі цей показник у три рази вищий, не кажучи про Румунію. Кілька років тому консервативний уряд Віктора Орбана навіть уклав угоду з офіційним Бухарестом про надання легальних можливостей в Угорщині румунським робітникам. Цей документ став ніби холодним душем для багатьох в Угорщині. Але всупереч похмурим прогнозам мільйони румунських ґастарбайтерів не спішать наводнювати Угорщину. Замість неї вони воліли б краще підзаробити в багатших західноєвропейських країнах.

1 травня поточного року Угорщина стане повноправним членом ЄС. Німеччина і Швеція вже зараз вводять обмеження на в’їзд іноземних працівників із Центральної Європи. Логічно, що коли перед ними зачинять двері на заході, то вони можуть спробувати щастя деінде, наприклад, у тій же Угорщині. Адже економіка цієї країни є на підйомі і потребує багато робочих рук. Наразі про високу кваліфікацію працівників не йдеться. І все ж. Ось що думають з цього приводу пересічні угорці. Квасні Адамне, 47 років, розповсюджувачка рекламних видань у Будапешті: “Серед моїх знайомих і так доволі багато непрацюючих, особливо середнього віку. Що буде з нами, якщо уряд дозволить працевлаштування іноземців?”

Шаркадіне Пінтер Юдіт, 43 роки ( зараз перебуває в декретній відпустці): “Я знаю, що в нашій країні не дуже багато вільних робочих місць, адже одна за одною закриваються фабрики. А ті, що діють, шукають насамперед дешеву робочу силу”.

Ґеза Кріштоф, 25 років, районний інспектор: “На мою думку, річ зовсім не в іноземних ґастарбайтерах, адже ми й зараз не вміємо належно використати всі трудові можливості. Не буде цього і в майбутньому”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG