Доступність посилання

ТОП новини

Юкос пропонує владі викупити Ходарковського.


Марія Щур Юкос пропонує владі викупити Ходарковського.

Прага, 17 лютого 2004 – З незвичайною пропозицією днями звернулися до російського керівництва головні акціонери нафтової компанії Юкос: вони пропонують віддати державі частину акцій компанії в обмін на визволення з тюрми керівників Юкосу. Кремль поки зволікає з відповіддю на пропозицію, яка, в усякому разі, на перший погляд, виглядає як викуп.

Російські офіційні особи заявляють, що вони не знайомі з деталями пропозиції акціонерів Юкосу. Сама пропозиція обміняти акції компанії на свободу її вищих керівників, разом з Михаїлом Ходарковським, пролунала з вуст Леоніда Невзліна, коли він перебував в Ізраїлі. За його словами, найбільші акціонери компанії розглядають можливість продати державі частину своїх акцій з метою визволити з в’язниці трьох керівників компанії, крім Ходарковського, там сидять ще Платон Лебедєв та Алесєй Пічуґін.

За словами Невзліна, не йдеться про викуп чи підкуп: «Я не пропоную обмін власності на свободу. Я пропоную випустити цих людей на волю, змінити запобіжний захід і перейти до нормального діалогу, коли усі партнери Ходарковського зможуть принаймні спілкувати по-телефону і домовлятися про спільну позицію. І після цього говорити про власність. Можливо, ми ніколи не домовимося, але я, наприклад, не почуваюся повноцінним власником та інвестором, якщо я не можу приїхати до Росії, коли менеджменту Юкоса забороняють з Кремля спілкуватися зі мною».

Ці арешти в самій Росії та поза її теренами розглядають як політично вмотивовані, оскільки Ходарковський та його колеги відкрито підтримували опозиційні партії. Дмітрій Царьґородцев, аналітик московської інвестиційної компанії «Проспект», вважає, що керівники Юкоса роззлостили Кремль тим, що намагалися поширити свій політичний вплив: «Команда пітерських «силовиків» була невдоволена політичним та економічним напрямком діяльності Юкосу. Політично – це активний вплив у Думі, спонсорування правих партій. Юкос також багато вкладав і у реґіональні вибори».

Щодо пропозиції Невзліна, то аналітики вважають, що хоча його мотивація не дуже зрозуміла, але ясно те, що власники компанії намагаються знайти спільну мову з Кремлем. Проте, на думку Царьґородцева, влада навряд чи піде на запропоновану угоду: «В очах світу це виглядало б, як виплата викупу за заручників. Можливо, це не те, що хотіли б ті, хто нападав на Юкос. Найбільш ймовірно, що якась угода все ж буде, і її замаскують під продаж через посередників».

Нове керівництво компанії намагається відійти від її нинішніх власників, які, подібно до Невзліна, переховуються від слідства в Ізраїлі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG